Ghosten is populair, maar niet zo netjes

Na een date nooit meer wat van je laten horen, bijvoorbeeld niet meer reageren op appjes, staat in datingland ook wel bekend als ghosting. De persoon met wie je contact had, lijkt ineens wel van de aardbodem verdwenen en is zodoende veranderd in een geest. Het is helaas een populaire methode – vooral onder jongeren – om je date te laten weten dat het niks wordt.

Waarom, vraag je je misschien af? Nou, omdat het verdomd makkelijk is. Je hoeft er namelijk geen woord aan vuil te maken. Netjes is het natuurlijk niet. Sterker nog: het is heel onfatsoenlijk. Het betekent dat je niet de ballen hebt om je date eerlijk te vertellen waar het op staat. Natuurlijk, het is niet leuk om die boodschap te brengen, maar het hoort wel bij het leven. De ander heeft namelijk ook recht op de waarheid.

Er zijn manieren om dit netjes af te handelen

Dat ghosten niet netjes is, weet iedereen eigenlijk wel. Het is dus zaak dat je je er niet toe laat verleiden en zoekt naar een alternatieve oplossing. Daarvoor ben je hier aan het juiste adres, want wij leggen je precies uit hoe je in deze situatie zou kunnen handelen. Als je geen klik voelt met de persoon met wie je aan het daten bent, is het zaak dat je daar eerlijk over bent. Je bespaart hem of haar daarmee namelijk een pijnlijke fase waarin hij of zij zelf de conclusie moet trekken dat je niet geïnteresseerd bent. Het bericht dat je geen klik voelt is misschien niet vrolijk, maar uiteindelijk is het een fijner bericht dan geen bericht. Houd dat in je achterhoofd als je op het punt staat om iemand te gaan ghosten, en besef je dat deze persoon ook gevoel heeft.

hoe een tweede date afwijzen netjes

De woorden die je kiest, doen ertoe

Het is echter wel belangrijk dat je de juiste woorden gebruikt als je eerlijk bent over je gevoel. Dit vindt men vaak lastig, waardoor het verleidelijk is om niets meer te laten horen. Je moet je echter realiseren dat dit de makkelijke weg is, die je niet altijd moet willen nemen. Soms mag iets best even wat extra tijd en aandacht van je vragen. Het leven gaat immers niet alleen maar over rozen. Ga er dus even goed voor zitten en zoek je woorden zorgvuldig uit.

Wees eerlijk, maar niet kwetsend: soms betekent dit dat je niet helemaal eerlijk kunt zijn. Bijvoorbeeld: als je het idee hebt dat iemand te stilletjes voor je is, brengt dat dan beleefd. Probeer uit te leggen dat je de indruk gekregen hebt dat jullie niet helemaal matchen, maar gooit niet met termen als ‘te saai voor mij’ of ‘je praat niet genoeg.’

Hoe kun je de boodschap op een vriendelijke manier brengen?

Als je het nog steeds lastig vindt om te bepalen hoe je de boodschap netjes overbrengt, hebben we hier nog een aantal voorbeelden voor je. Een veelgehoorde optie is de friendzone, waarbij je duidelijk maakt dat er sprake is van een klik, maar alleen op vriendschappelijk gebied. Een andere manier om dit te verwoorden is aan te geven dat je romantische klik ervaart. Daarnaast heb je natuurlijk nog de zogenaamde vonk, die door velen aangehaald wordt als het gaat om het bepalen van de chemie. Als de vonk niet overspringt, is er vaak geen toekomstmuziek. Tot slot is het helpend om iemand te laten weten dat je hem of haar het allerbeste gunt. Bijvoorbeeld: je verdient absoluut een geweldig iemand, maar ik ben dat niet. Of: ik vind het oprecht jammer dat ik geen romantiek voel.