Waarom willen we zo graag gelijk hebben?

Laten we eerst eens bespreken waarom wij als mensen zo graag gelijk willen hebben, vooral als we ruzie maken. Het antwoord is zo simpel: het is de menselijke natuur. Volgens WebMD gaat het terug op onze meest primaire instincten om te overleven. Hoewel dat erg dramatisch klinkt en we niet echt meer vechten met tijgers zoals onze voorouders, blijft het gevoel nog steeds hetzelfde.

Ons ego is hier de boosdoener, want het wil en moet zich sterk, veilig en geborgen voelen. En als je moet toegeven dat je ongelijk hebt, krijgt dat ego van ons een enorme klap. Waardoor we ons klein en onzeker voelen.

fouten toegeven tijdens ruzie

Ja, dat is balen, toch? Maar als je naar het alternatief kijkt, is het dan beter? Als je ruzie hebt met je partner valt er niets te vieren. Want het gevoel dat je zo wanhopig probeerde te vermijden, moet je partner nu voelen. Om een lang verhaal kort te maken, winnen is verliezen.

Wat is de juiste manier om toe te geven dat je fout zat?

Het is nog steeds moeilijk om toe te geven dat je fout zat, nadat je weet dat je geen gelijk hebt. En zelfs gewoon zeggen “Ik zat fout, sorry” is ook niet goed. Er is iets meer voor nodig. Deze manier werkt misschien de eerste paar keer, maar na een tijdje wordt het een repetitief proces. Het klinkt niet meer oprecht. Betekent dit dat je een presentatie van 20 minuten moet geven over hoe je fout zat? Nee, dat zou dom zijn. Je moet direct zeggen wat je fout hebt gedaan niet alleen dat je fout zat, zonder enige rechtvaardiging.

fouten toegeven

En als je eerst moet kalmeren, zeg dat dan. We zeggen vaak dingen waar we spijt van hebben en in een staat van woede is het moeilijk om na te denken over onze woorden. Dus als je zegt dat je fout zat, klinkt dat meer als een afwijzing dan als een echte verontschuldiging. De enige manier om te winnen in een situatie als deze is wanneer je eindigt met een kalme en positieve toon. Vraag elkaar in alle rust wat kwetsend was, wat niet gewaardeerd werd, enzovoort. Jullie zijn een team, geen aartsvijanden.

Hoe dan ook, ruzies komen simpelweg voor in relaties. Bekijk ook de meest voorkomende onderwerpen van ruzies in relaties.