Wanneer je een horloge draagt, is het prettig als hij enigszins comfortabel zit. Je wil eigenlijk niet dat hij loopt te bungelen rond de pols, waardoor de wijzerplaat naar beneden valt. Aan de andere kant wil je voorkomen dat je horloge striemen op de pols achterlaat, en het horloge de arm afknelt. Hoe strak moet een horloge eigenlijk zitten?

Precies strak genoeg

Hoe strak het horloge om de pols moet zitten is afhankelijk van de dikte van je pols, het soort bandje, en uiteraard ook om van wat voor jou het meest comfortabel voelt. De ene vindt het juist lekker om het horloge ‘luchtig’ los te dragen, terwijl een ander het juist prettig kan vinden wanneer hij lekker strak om de pols zit. Dit kan natuurlijk ook afhankelijk zijn van de temperaturen buiten. In de zomer kan een los bandje namelijk prettiger zijn dan een strakke en klamme horlogeband. Gemiddeld wordt ongeveer 1,5 centimeter tussen het horloge en de pols aangehouden. Dat is ongeveer de dikte van één wijsvinger, maar andere factoren spelen ook mee.

Strak band horloge

Te los of te strak

Wanneer een horloge te los zit, kan het gebeuren dat de kroon van het horloge vaak tegen hetzelfde gedeelte van je pols stoot. Hierdoor kan er iets van eelt ontstaan. Ook kan je makkelijker blijven haken aan voorwerpen, en zo je arm of horloge beschadigen. Wanneer je het horloge te strak draagt kan het ook gebeuren dat de ‘pushpin’ (pinnetje dat de horlogeband aan het horloge verbindt) sneller buigt, en daardoor vervangen moet worden.

Verschillende soorten bandjes

Een leren bandje kan over het algemeen iets losser zitten dan een stalen horlogeband. Een leren bandje glijdt over het algemeen relatief soepel over de huid. Met een ijzeren bandje loop de echter de kans dat de haren op je arm tussen de schakels vast gaat zitten. Wanneer je deze band losser doet, kan de band gaan schuiven en worden de haartjes eruit getrokken. Dat is uiteraard niet comfortabel, dus je kan deze beter wat strakker zetten. Wil je zelf aan de slag? Lees dan hoe je zelf je horlogeband kan inkorten.

Al met is het antwoord op de prangende vraag afhankelijk van wat jij comfortabel vindt, maar we hopen dat deze tips jou op weg helpen bij het zoeken van de meest prettige strakheid van je horlogeband.