Hoe kan je stoppen met het drinken van alcohol?

Stoppen met alcohol drinken lijkt makkelijker dan het is. Dat komt vooral omdat alcoholische dranken in onze maatschappij geaccepteerd zijn. Het is een onderdeel van het sociale leven.

 

Stoppen met drinken betekent echter niet dat je opeens ongezellig of minder sociaal bent. Het betekent juist dat je kiest voor een gezonder leven met talloze voordelen. Aan de hand van drie stappen laten we je zien dat het makkelijker is dan je denkt om voortaan gewoon nee te zeggen.

1. Wees eerlijk

De belangrijkste vraag is natuurlijk: wanneer drink je te veel? Het Amerikaanse CDC stelt dat 15 alcoholische drankjes of meer per week al te veel is. Drink je meer, dan zit je dus al in de gevarenzone, ook al levert het weinig problemen op. Om het even helder te verwoorden: 15 flesjes bier ijkt niet veel, maar het is vergelijkbaar met een hele fles whisky. Je loopt op dat punt kans om schade toe te brengen aan je gezondheid. Dat merk je niet direct, maar stress en angst zijn onvermijdelijk doordat je drankgebruik het centrale zenuwstelsel gaat onderdrukken. Voor sommigen kan dat betekenen dat je nog meer drank nodig hebt om normaal te kunnen functioneren.

Als je ver boven het maximale aantal van 15 drankjes per week zit, is het lastig om er zo mee te stoppen. Je krijgt dan onvermijdelijk te maken met ontwenningsverschijnselen zoals trillen, zweten, intense angst en misschien zelfs andere klachten die erger zijn. Raadpleeg in dat geval een arts of een andere organisatie als je merkt dat het lastig is om te stoppen of om te verminderen.

2. Zorg voor de juiste setting

Als je geen manier weet te vinden om de consumptie van alcohol te beperken, ga dan na of dit wellicht aan je sociale leven ligt. Drinken veel vrienden van je ook bovenmatig, dan is dat al snel een belemmering om succes met het drinken te stoppen. Vergelijk het met een stoppoging binnen een groep waarvan het grootste deel gewoon lekker door blijft roken. Lastig dus.

hoe stoppen met alcohol drinken

Wil je serieus proberen van het drinken af te komen, zorg er dan voor dat je daar steun voor krijgt uit je omgeving. In sommige gevallen kan het dus noodzakelijk zijn om je sociale leven op een heel laag pitje te zetten. Dreigt in dat geval de eenzaamheid een deel van je bestaan te worden, ga dan op zoek naar andere contacten, bijvoorbeeld door te gaan sporten.

3. Jezelf belonen helpt

Het overwinnen van elke verslaving staat of valt met het bereiken van kleine doelen. Dit maak je voor jezelf makkelijker door realistische doelen te stellen en jezelf te belonen. Lukt het je om een week niet te drinken? Trakteer dan jezelf op een avondje uit eten met je vriendin of partner. Houd je het nog langer vol, bedenk dan iets waar jij jezelf een groot plezier mee doet. Dat hoeven geen dure dingen te zijn, ook simpele beloningen werken. Trakteer jezelf bijvoorbeeld op die nieuwe sneakers die je altijd al wilde hebben of spreek een beloning of met je partner. Op die manier raak je steeds beter gemotiveerd om je persoonlijke doel van een alcoholvrij leven te verwezenlijken.

Wil je een keer een maandje niet drinken? Bekijk dan de effecten van een maand geen alcohol.