Een maand zonder alcohol is van velen een voornemen

Zo aan het begin van het nieuwe jaar lopen we over van de goede voornemens, maar zoals altijd zijn die niet altijd even realistisch. Het volhouden is vaak het grootste probleem. Als je daarentegen weet wat de positieve effecten zijn van een maand zonder alcohol, dan wordt het wellicht een stuk eenvoudiger.

 

YouTuber Carl Cunard laat het effect zien

Carl Cunard is een bekende YouTuber die naast een gezonde leefstijl ook graag wat drinkt. Toch merkt ook hij de negatieve effecten zoals moeheid en een wat minder glanzende huid naast andere minder bekende klachten. Kortom, dertig dagen zonder alcohol alcohol zou wellicht een goed idee kunnen zijn.

Dat blijkt toch iets lastiger. Sterker nog, heb je een druk sociaal leven, dan blijkt pas hoe lastig het is om het goede voornemen door te zetten, zeker als je veel onder de mensen komt. Dat is het geval bij feestjes, netwerken, enzovoort. Zeg dan maar eens nee als het je steeds wordt aangeboden. Volhouden is dus de eerste en vaak moeilijkste stap.

 

1. Je conditie

Je wil het wellicht niet weten, maar alcohol heeft een zware impact op je conditie. Je wordt er sneller moe door. Bovendien zorgt alcohol ook voor minder resultaat als je gaat sporten. Hoe groot je inspanning ook is, de alcohol zorgt ervoor dat je niet de resultaten krijgt die je eigenlijk mag verwachten van je inspanningen. In de video wordt duidelijk hoe je lichaam wel kan veranderen als je oefeningen hetzelfde zijn, maar je geen alcohol drinkt. Drink je wel, dan zal de training die extra calorie├źn wel verbranden, je lichaam zelf verandert dus niet. Kortom, stoppen met drinken heeft zeker effect.

 

2. Je huid

Natuurlijk heeft je huid vocht nodig, maar alcohol zorgt voor een minder glanzende en bijna doffe huid. Dat komt door het uitdrogende effect van alcohol. Hoeveel vocht je ook naar binnen werkt, drink je ook nog alcoholische dranken, dan merk je al snel het effect. Je huid voelt stugger aan, het krijgt minder kleur en je kan er zelfs huidirritaties door krijgen. Dat effect is overigens tijdelijk. Maar door te stoppen met het drinken van alcohol, zie je er gezonder uit en voelt de huid een stuk gladder aan.

 

3. Mentale kracht

Hoe gek het ook klinkt, alcohol maakt je mentaal minder weerbaar. Je remmingen vallen weg, iets wat je zeker merkt in een sociale setting en dus bent je eerder geneigd wat langer te blijven hangen op een feest of in de kroeg. Probeer het: dertig dagen zonder alcohol en je merkt al snel dat je bewustzijn verandert. Je ervaart dan niet langer de druk om te blijven feesten en je zal er eerder voor kiezen om op een gezonde tijd in bed te stappen. Klinkt saai? Nee, het is juist supergezond. Je lichaam heeft nou eenmaal rust nodig en dat krijg je zonder alcohol veel beter.

4. Nog meer voordelen

Naast de voordelen die Carl Cunard beschrijft in de video tijdens zijn 30 dagen zonder alcohol, zijn er nog meer gezondheidsvoordelen. Zo hoeft je lever minder hard te werken als je lichaam geen alcohol bevat. Een ander voordeel is dat het zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten. Onder invloed van alcohol maakt je lichaam minder dehydrogenasen aan. Dit enzym, of liever gezegd, het onttrekken ervan, zorgt voor een toename van het slechte cholesterol (LDL) en dit zal zich gaan hechten aan de halsslagaders waardoor die langzaam dichtslibben met alle gevolgen van dien. Dertig dagen zonder alcohol drinken kan dus een verstandig idee zijn.