Hoe rook je een sigaar?

De voor- en nadelen van roken laten we even in het midden, maar in sommige situaties kan het roken van een sigaar echter ook een voordeel hebben. Het benadrukt namelijk op subtiele wijze je status van de man die weet hoe hij zich moet presenteren.

In tegenstelling tot shag en sigaretten, zit er in sigaren (bijna) geen toegevoegde chemicaliƫn. Dat promoveert de sigaar natuurlijk niet tot gezondheidsproduct, maar het is net iets minder schadelijk dan een ordinaire sigaret. Het goed roken van een sigaar is echter een hele kunst en wij lopen het proces met je na.

De verschillende soorten sigaren

Voor we je een spoedcursus geven hoe je een sigaar moet roken is het handig om te weten dat je sigaren best kan vergelijken met vrouwen. Elke sigaar heeft zijn eigen karakter en vorm. Kortom, de diversiteit is groot en hier dien je ook rekening mee te houden wanneer jij gaat beginnen met het roken van een sigaar. Dit stappenplan kan jij echter op iedere sigaar toepassen, maar houd dus wel rekening met de kwetsbaarheid van de ene sigaar vergeleken met een ander.

Hoe moet je een sigaar knippen?

Een goede sigaar kunt je niet aansteken zonder deze te hebben geknipt. Het mondstuk is namelijk afgeplakt met de dekbladeren. Het knippen van een sigaar is iets waar je aandacht aan moet besteden. Je doet dit dus absoluut niet met een schaar, maar met een speciale knipper. Zie het als een mini-guillotine. Het voordeel is dat je met een speciale knipper een mooie snede krijgt waardoor je tijdens het roken niet hoeft te klagen over kleine stukje tabaksblad die zich spontaan in je mond gaan ophouden.

 

Het aansteken van een sigaar

Het mooiste moment is het aansteken van de sigaar. Wat een ander je ook heeft wijsgemaakt: doe dit nooit met een benzineaansteker. Hoe mooi die Zippo ook is, die benzinelucht blijft echt hangen en dat komt je smaakervaring niet ten goede. Een gasaansteker kan, maar is verre van ideaal. Hoe dan wel? Heel ouderwets met een stukje cederhout. Dat is ook de reden waarom je altijd een stukje hout aantreft in een sigarendoosje. Rek rustig aan de sigaar en zet vooral niet de vlam pal in de sigaar, maar laat hem wennen aan het vuur. Op die manier krijg je een prima vuurkegel en geniet je langer van de tabak.

Het roken van een sigaar

Even een klein dingetje: een sigaar is geen sigaret! Velen roken dit niet over de longen, maar laten de rook juist in de mond spelen. Nu zijn er genoeg liefhebbers van sigaren die gerust over hun longen roken, maar in theorie voegt dat weinig toe aan de ervaring. Sterker nog, ben je het niet gewend, dan zal een flinke hoestbui je beloning zijn. Rook de sigaar rustig op en laat de as vallen zonder het af te tikken. En tot slot: geniet ervan. Dat is toch wel het aller belangrijkste.