Je lijkt bijna niet van onkruid af te kunnen komen

Het kan een bron van irritatie zijn: ongewenst onkruid dat zich zowel tussen onze geliefde planten als tussen de tegels van onze paden en terrassen nestelt. Het lijkt soms wel alsof het met elke dag dat voorbijgaat, alleen maar hardnekkiger groeit.

Het handmatig verwijderen van dit onkruid kan een tijdrovende en uitdagende taak zijn, en het lijkt soms alsof er geen einde aan komt. Maar vrees niet, er is een eenvoudige en budgetvriendelijke oplossing binnen handbereik die het proces van onkruidverwijdering aanzienlijk kan vergemakkelijken. Met deze handige (en zeer goedkope) lifehack ben jij binnen no-time van al je onkruid af.

Hoe verwijder je onkruid eenvoudig?

In de weelderige omgeving van tuinen en langs keurig verharde paden kan ongewenste vegetatie vaak een bron van frustratie vormen. Er zijn ontzettend veel verschillende industriële onkruidbestrijdingsmiddelen te koop, maar we zijn ook op zoek naar milieuvriendelijke alternatieven. Een interessante benadering die goed blijkt te werken, is de combinatie van alledaags zout en afwasmiddel. Hoe je deze hack kunt inzetten om al je onkruid makkelijk te verwijderen? Dat hebben we even voor je op een rijtje gezet.

handige hack onkruid

Het combineren van zout met afwasmiddel heeft zich ontpopt als een betaalbare en ecologisch verantwoorde methode om ongewenste plantengroei aan te pakken. Volg de volgende stappen om deze aanpak effectief te gebruiken. Allereerst moet je alle benodigdheden bij elkaar zoeken: gewoon keukenzout (geen specifiek type), vloeibaar afwasmiddel, een gieter of een emmer en lauwwarm water. Vervolgens vul je de gieter of emmer met lauwwarm water. Voeg ongeveer een kopje zout toe en enkele druppels vloeibaar afwasmiddel. Meng grondig totdat het zout volledig is opgelost en een homogene oplossing ontstaat.

Hieronder zie je in een YouTube-video kort hoe ze onkruid verwijderen met een soortgelijke mix aan producten:

Let wel goed op omliggende plantjes

Daarna is het tijd om het mengsel te gaan gebruiken. Giet het bereide mengsel rechtstreeks over de ongewenste vegetatie. Wees voorzichtig en vermijd dat het bestrijdingsmiddel op andere planten terechtkomt, aangezien dit hun groei en ontwikkeling kan schaden. Nauwkeurigheid is dus ook van groot belang bij deze behandeling. Het zout-afwasmiddelmengsel kan namelijk niet alleen onkruid, maar ook andere planten aantasten. Voorkom morsen op vegetatie dat wél gewenst is. Als laatste kan het zijn dat voor sommige hardnekkige onkruidsoorten je de behandeling moet herhalen. Houd alleen wel in gedachten dat overmatig gebruik van zout de bodem en omliggende planten nadelig kan beïnvloeden. Dan zijn er nog een aantal andere dingen waar je op zou kunnen letten. Kies bij voorkeur een droge en zonnige dag om deze methode toe te passen. Zout heeft de eigenschap vocht aan te trekken en zonlicht versterkt dit effect. Wees geduldig na het toepassen van de behandeling; het kan enige tijd duren voordat het volledige effect merkbaar is. En vermijd het gebruik van dit mengsel nabij waterrijke gebieden, omdat de zoutcomponent schadelijk kan zijn voor het aquatische leven. Succes met deze hack en zeg maar dag tegen het onkruid.

Lees ook: Lifehack: sombrero op een tequila fles heeft écht een functie