Wat is Jenever?

Een kopstootje is de combinatie van een glaasje jonge jenever met een biertje. Ernaast, welteverstaan. Jenever is een gedistilleerde drank met verschillende ingrediënten zoals mout of granen, op smaak gebracht met kruiden en specerijen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jeneverbessen.  Je hebt oude en jonge Jenever. Of iets oud of jong is, heeft te maken met de hoeveelheid moutwijn, die er in de jenever zit. Jonge jenever heeft hooguit 15% moutwijn en oude jenever heeft minimaal 15% moutwijn. Maar voor de kopstoot wordt eigenlijk alleen jonge jenever gebruikt. Beide hebben een vrij hoog alcohol percentage, dus daar zit niet het verschil.

 

Een kopstootje drinken: zo moet het

Er is een traditionele manier waarop een kopstoot wordt gedronken en dat is als volgt: Jenever wordt normaal gesproken in een klein glaasje genaamd een tulpglas geschonken. Dit glaasje wordt tot over de rand gevuld. Hierdoor ontstaat er een bolling op het glas. Wanneer het glaasje nog op de bar staat, drink je de bolling er zonder handen vanaf. Pas als je dit gedaan hebt, neem je het glaasje in de hand. Dit is de manier waarop de puristen een neutje zouden nemen, maar mocht je het gewoon in een keer achterover willen slaan, dan kan dat natuurlijk ook.

Het enige nadeel, van overmatig drinken word je behoorlijk dik. Maar goed, waar een wil is, is een weg: lees ook over de alcoholische dranken met de minste calorieën.