Hoe kan je stoppen met nagelbijten?

Nagelbijten klinkt onschuldig en afgezien van het feit dat het ronduit lelijk staat, is het niet geheel ongevaarlijk. Zo is de kans groot dat er bacterieën op je handen en dus ook op je nagels zitten. Bij het nagelbijten krijg je die dus in je mond wat kan zorgen voor infecties. Daarnaast is het juist slecht voor je tanden. Het maakt je tanden namelijk zwakker en in uitzonderlijke situatie kan het er toe leiden dat de wortels van je tanden korter worden. Naast de medische gevolgen kan het nagelbijten ook je zelfvertrouwen aantasten. Maar hoe kan je stoppen met nagelbijten? Met onderstaande tips en adviezen kun je het nagelbijten afleren.

1. Kort houden

Het beste advies is je nagels gewoon kort te houden zodat het minder makkelijk is om er aan te knabbelen. Op deze manier voorkom je ook slijtage. Dat wil overigens niet zeggen dat het eenvoudig is. In veel gevallen is er namelijk niet slechts een oorzaak aan te wijzen om het nagelbijten te verklaren. Het is een gewoonte waarbij stress vaak een belangrijke rol speelt. Dat wil niet zeggen dat je direct een aantal sessies bij een gedragstherapeut nodig hebt. De volgende tips en adviezen kunnen je in ieder geval op weg helpen om het nagelbijten op een eenvoudige manier af te leren.

2. Anti nagelbijt-lak

Voor velen is de meest logische tip om een vies smakende nagellak te gebruiken. Het spul zorgt voor een sterke bittere smaak. Wij spreken uit ervaring: die je echt niet gaat waarderen op je nagels.

3. Laat een nagel onaangeroerd

Richt je op één vinger en niet je hele hand. De American Academy of Dermatology suggereert dat die methode eenvoudiger is om het helemaal af te leren door er voor te zorgen dat het je lukt om in ieder geval van een nagel af te blijven.

4. Laat je vrienden je helpen

In sommige gevallen kan het helpen om de hulp in te roepen van je vrienden of familieleden. Dit vraagt wel wat lef omdat het iets is waar je je voor kan schamen, maar het is wel effectief. Wanneer mensen in je omgeving je zeggen dat je moet stoppen met nagelbijten zodra jij die vinger in je mond stopt, zal je het meerdere malen per dag horen. Op die manier leer je jezelf aan dat het een slechte gewoonte is die niet wordt gewaardeerd door anderen.

5. Kauwgom

Kauwgom? Serieus, het kan een super goede manier zijn om ervan af te komen. Kauwgom is een perfecte afleidingsmanoeuvre en zorgt ervoor dat je wellicht minder snel op je nagels bijt. Je hebt dan immers al iets in je mond.

6. Radicaal: de gebitsbeschermer

Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat: koop een op maat gemaakte gebitsbeschermer. Het gebruik van een dergelijke gebitsbeschermer is een zeer effectieve manier om het nagelbijten af te leren, bovendien kan het tal van gezondheidsklachten voorkomen die worden veroorzaakt door het nagelbijten, bijvoorbeeld een TMD stoornis.