Hoe kan je herkennen dat iemand liegt?

Volgens hen dien je de onderstaande punten eens te bestuderen. Op die manier wordt het duidelijk hoe je kan herkennen of iemand liegt of de waarheid vertelt. Let dus goed op als je een belangrijke vraag stelt waarvan je écht de waarheid wil weten.

 

1. De veelbetekenende gedragsvertraging

Bij sommige vragen is uiteraard een pauze nodig. Bijvoorbeeld als iemand aan je vraagt: “Wat heb je drie weken geleden voor de lunch gegeten?”, dan moet je daar waarschijnlijk eventjes over nadenken. Maar voor een simpele ja/nee-vraag als “Heb je die man drie weken geleden vermoord?”, hoor je niet over na te denken. Want waarom zou je erover nadenken als het een duidelijke nee is?

hoe kan je herkennen dat iemand tegen je liegt

2. Verbale/non-verbale ontkoppeling

Verbaal en non-verbaal communicatiegedrag is over het algemeen op elkaar afgestemd. Als de verbinding verbroken wordt, is dat een duidelijke indicatie van interne dwang. Als je nee zegt en ja knikt voelt dat onnatuurlijk. De signalen die je geest is geconditioneerd om te verzenden gaan gewoon door, terwijl je bewustzijn heeft besloten anders te zeggen.

3. Keel ruimen en slikken

Keel ruimen en slikken na het beantwoorden van een vraag is ongevaarlijk. Wanneer het gebeurt voordat er een vraag beantwoord wordt, kan het echter een vrij duidelijk signaal zijn. Op fysiologisch niveau kan de vraag hebben geleid tot een gevoel van ongemak of angst. Vandaar de droge keel en/of mond.

4. De mond of ogen verbergen

Er is blijkbaar een onbewuste neiging om zowel oogcontact als visuele blootstelling van de mond af te wenden bij een poging van liegen. Ook is het sluiten van de ogen om diepere reflectie voor een vraag die niet vereist is weer te geven, een andere weggeefactie. Dit komt allemaal uit het ongemak van de reactie op wat de bedrieger weet van wat vals is. Aan de andere kant kan veel te veel oogcontact een manier zijn om te overcompenseren.

herkennen dat iemand liegt

5. Let altijd op de handen

Lichaamstaal van iemand die liegt, kan diegene ontzettend verraden. Op de lippen bijten of likken, natuurlijk. Oogbeweging, zoals we eerder hebben benoemd. Maar de handen zijn iets anders dat lijkt te dwalen. Net als sommige van de vorige symptomen, kunnen die getriggerd worden. Hierdoor wordt bloed afgevoerd van het oppervlak van het gezicht, de oren en de ledematen, waardoor de bedrieger het koud krijgt of gaat jeuken. De handen gaan daardoor aan het werk. Even aan de oren zitten, krabben aan je kin of in de handen knijpen.

Ook kan het opruimen van de directe omgeving gezien worden als een teken van liegen. Friemelen met wat er op het bureau ligt. Een glas water draaien. Zelfs het rechtzetten van de manier waarop een telefoon ligt kan die tekens afgeven.

Check ook de onderwerpen waar mannen vaak over liegen.