Zacht water of hard water?

In Nederland zijn regio’s met hard en zacht water. Het hangt ervan af waar het water gewonnen wordt dat uit de kraan komt. In sommige regio’s bevat het water meer kalk dan elders. Je kunt de hardheid van het water dat bij jou uit de kraan stroomt opzoeken op de website van het waterleidingbedrijf. Als je te maken hebt met hard water dan kun je overwegen om een waterontharder te installeren. Die filtert het water voordat het uit de kraan komt. De meeste kalk blijft achter en kan dus je wasmachine, vaatwasser of waterkoker niet meer aantasten.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat dat is gevuld met balletjes die kalk kunnen vasthouden. De ontharder wordt op de waterleiding geplaatst waardoor al het water dat je in huis gebruikt daar eerst doorheen stroomt. Op die manier wordt de meeste kalk eraan onttrokken. Het water dat uiteindelijk uit je kraan stroomt of in de wasmachine of vaatwasser belandt, is daardoor een stuk minder hard en veroorzaakt dus minder kalkaanslag op de verwarmingselementen. Je kunt de waterontharder bedienen via een app op je smartphone. Die geeft ook een seintje als het materiaal dat de kalk opvangt, moet worden ververst of als er ander onderhoud nodig is. Ook bij een storing krijg je een melding zodat je indien nodig een monteur kunt laten langskomen.

Een waterontharder kopen, maar welke?

Er zijn verschillende waterontharders in de handel. Je vindt ze onder andere bij Omega. Voordat je een bestelling plaatst, moet je weten welke ontharder voor jouw huishouden geschikt is. Dit hangt namelijk af van de hoeveelheid water die je ongeveer gebruikt. Een alleenstaande of samenwonend stel verbruikt immers veel minder water dan een gezin met meerdere kinderen, of een studentenhuis met 8 kamers. De waterontharder moet beschikken over de juiste capaciteit om goed te kunnen functioneren. Lees je dus goed in of laat je adviseren welke waterontharder in jouw geval een goede keuze is. Ook als je in een huurwoning woont kun je een waterontharder plaatsen. Soms is het aan te raden om dit vooraf met de verhuurder te bespreken. Heb je een koopwoning dan bepaal je uiteraard in alle gevallen zelf of er een apparaat voor zacht water op de waterleiding wordt aangesloten.

Bron: https://www.omegawater.nl