Wat zit er in de bijniercocktail?

De bijniercocktail, wat zou moeten helpen tegen stress, is eenvoudig te maken met slechts vier ingrediënten. Volgens Moyer helpen deze ingrediënten essentiële voedingsstoffen aan te vullen die gedurende de dag opraken, waardoor het lichaam hele tijd actief kan blijven. Door de cocktail te drinken, zou het lichaam naar een “rust-en-herstel”-modus overschakelen, wat helpt bij het herstellen van energiereserves.

@ebbymoyerIf you have specifc health needs you can totally adjust the ingredients to work for you but for most people this simple recipe is magicallll!♬ original sound – Ebby Moyer

De rol van de ingrediënten:

  • Vitamine C: Moyer heeft het 0ver bijvoorbeeld wat sinaasappelsap vanwege de vitamine C en de natuurlijke koolhydraten. Uit onderzoek blijkt dat vitamine C kan helpen om de cortisolniveaus, bekend als het stresshormoon, te verlagen. Een studie uit 1999 toonde aan dat ratten minder stresshormonen in hun bloed hadden na het innemen van hoge doses vitamine C in stressvolle situaties.
  • Collageen: Dit eiwit wordt vaak geprezen om zijn huidverjongende eigenschappen. Chronische stress kan de natuurlijke collageenproductie verminderen, maar het toevoegen van collageen aan de voeding kan helpen om dit te compenseren.
  • Kalium: Het lichaam kan kalium verliezen door bijvoorbeeld overmatig zweten. Kaliumtekorten kunnen leiden tot spierzwakte en vermoeidheid. De bijniercocktail, met kokoswater of wijnsteen, kan helpen deze tekorten aan te vullen.
  • Hoogwaardig zout: Zeezout biedt dingen zoals natrium, kalium en magnesium, die allemaal belangrijk zijn voor de balans van het lichaam. Dit kan helpen overstimulatie van de bijnieren bijvoorbeeld te voorkomen.

Wat zegt de wetenschap?

Hoewel sommige ingrediënten wetenschappelijk zijn onderzocht op hun mogelijke voordelen bij stressvermindering, moeten deze claims met een flinke korrel zout genomen worden. De Mayo Clinic wijst erop dat “bijniervermoeidheid” geen erkende medische diagnose is. De symptomen die vaak aan deze term worden gekoppeld, zijn te vaag en kunnen vele oorzaken hebben. Bijnierinsufficiëntie, een erkende aandoening waarbij de bijnieren onvoldoende hormonen produceren, wordt meestal veroorzaakt door specifieke medische situaties en zeker niet door stress.

Hoewel de bijniercocktail bepaalde voedingsstoffen bevat die plausibel kunnen zijn wat betreft het bijdragen aan het verlagen van stressniveaus, ontbreekt het aan wetenschappelijk bewijs om het volledig te ondersteunen. Het is belangrijk om kritisch te blijven ten opzichte van gezondheidstrends op sociale media en, bij twijfel, naar adviezen te luisteren van een medische professional.