Je huis overdag verwarmen als je thuis bent

Door de hoge energiekosten is het een veel huishoudens een discussie: hoe hoog moet de thermostaat? Ondanks die hoge kosten wil je wel dat je nog een beetje kunt leven in huis, zonder dat er om de seconde een rilling door je lichaam gaat. De verwarming uit laten is in de meeste gevallen geen optie, vooral als je zelf gewoon thuis bent. De gemiddelde temperatuur voor in huis is 19 graden Celsius. Voor de mensen die toch wat eigenwijzer zijn is 18 graden ook nog wel te doen. Wel moet je dan even een dikke trui uit je kledingkast halen.

 

Hoe hoog moet de thermostaat als je gaat slapen?

Wanneer je gaat slapen zet je de kachel uit. Dit scheelt kosten én je slaapt er beter van. De beste temperatuur voor in de nacht is 16 graden Celsius. In één nacht kan het huis namelijk niet enorm veel afkoelen. Dus als je overdag de kachel weer aanzet, duurt het niet lang voor je hele huis weer verwarmd is. Woon jij toevallig in een rijtjeshuis? Dan kan het zelfs zijn dat je huis helemaal niet afkoelt. Stel jouw buren stoken de kachel de hele nacht door, dan wordt jouw woning ook nog een beetje verwarmd.

Hoe hoog moet je de verwarming zetten als je niet thuis bent?

Op hoeveel graden moet de thermostaat als je niet thuis bent?

Wanneer je voor één dag of juist meerdere dagen weg van huis bent, kan je de thermostaat gerust wat lager zetten. Er wordt aangeraden om hem op 14 graden te zetten. Het duurt over het algemeen best wel lang voordat het huis deze temperatuur ook bereikt. Het is ook beter voor de ketel om van 14 naar 18 of 19 te verwarmen dan bijvoorbeeld maar één graad hoger te moeten verwarmen. Ook is deze temperatuur hoog genoeg om te voorkomen dat het huis condenseert.

Zorg er dus voor dat je niet vergeet de kachel uit te zetten voordat je jouw huis verlaat. Het maakt ook niet veel uit als de kachel wat lager staat dan 19 graden. Die warme wintertruien heb je namelijk niet voor niets!