Hoe kan jij je gootsteen eenvoudig schoonmaken?

We gaan meteen met de deur in huis vallen, zodat jouw gootsteen geen minuut langer verstopt blijft zitten. Voor het ontstoppen van je gootsteen heb je slechts drie huishoudelijk producten nodig die je waarschijnlijk gewoon in de kast hebt staan. Allereerst zijn dat twee eetlepels afwasmiddel om de gootsteen mee te smeren. Vervolgens gooi je 115 gram baking soda in de gootsteen en spoel je deze door met 250 milliliter witte azijn.

Schrik niet als dit een reactie geeft: de combinatie van baking soda en witte azijn kan er namelijk voor zorgen dat de boel begint de borrelen. Dit is een goed teken: het betekent dat de verstopping in de gootsteen flink wordt aangepakt. Daarna is het een kwestie was afdekken en wachten: het beste kun je de gootsteen met een vaatdoekje of handdoek afdekken en voor optimaal resultaat laat je dit een half uur rusten.

Heet water doet wonderen voor je gootsteen

Na een half uur kun je de vaatdoek weer verwijderen uit je gootsteen en volgt de tweede stap in het proces. Hierbij is het van belang dat je kokend water bij de hand hebt, dus het is wellicht handig om alvast een waterkoker voor te bereiden of een pan water op het fornuis te zetten. Dit water heeft dan de ruimte om op te warmen zodra de gootsteen een half uur moet rusten. Na een half uur mag je beginnen met het kokende water door de gootsteen te spoelen. Dit kan opnieuw een borreleffect tot gevolg hebben, maar dat hoeft niet. Als het goed is loopt dit water al goed door, maar het zou ook kunnen dat de gootsteen nog een beetje tegenwerkt. In dat geval kun je ervoor kiezen om nog een lading kokend water door de gootsteen te spoelen of deze opnieuw even met rust te laten.

Een loodgieter beaamt dat deze methode goed werkt

In de reacties zijn veel mensen positief over deze methode, waaronder een professionele loodgieter. Hij laat in de reacties weten al meer dan 25 jaar als loodgieter te werken en deze manier van de gootsteen ontstoppen volledig onderschrijft. Hij voegt hier nog wel een belangrijk detail aan toe: gebruik meer kokend water om een optimaal resultaat te bereiken!

Het kan namelijk goed zijn dat je gootsteen na één lading kokend water nog niet goed doorgespoeld is. Hij raadt mensen daarnaast ten zeerste af om bleek of chloor door de gootsteen te spoelen, aangezien dit de afvoer compleet beschadigt. Bovendien is bleekmiddel erg slechts voor het milieu: door dit middel te gebruiken als gootsteenontstopper vervuil je dus het ecosysteem, aangezien dit rechtstreeks terug in de watercyclus belandt. Knoop dit dus goed in je oren en bekijk hieronder zorgvuldig de video om te zien wat je precies moet doen:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door LADbible (@ladbible)

Nu je weet hoe jij je gootsteen kan schoonmaken, is de rest van je woning aan de beurt. Lees ook hoe je douchetegels en voegen schoonmaakt.