Hoe gezond is wandelen?

We wisten natuurlijk allemaal allang al dat beweging goed is voor de mens. Maar dan hebben we het vaak alleen over ‘intensieve’ sporten, zoals hardlopen, fietsen, fitness. Niet over ‘matig intensieve’ sporten zoals, je raadt het vast al, wandelen. Terwijl dat nou juist ook zó ongelofelijk gezond is voor ons.

 

Sterker nog: als je een beetje doorloopt, is wandelen gewoon net zo goed als joggen (óf misschien zelfs nog wel gezonder). Daarbij draagt wandelen ook bij aan sterke spieren en botten, een vergroot vermogen van de longen, het verbeteren van je spijsvertering en – last but not least – een gezond hart en gezonde bloedvaten. Kortom, er zitten genoeg gezondheidsvoordelen aan.

hoe gezond is wandelen

Het is niet alleen super goed voor je fysieke maar ook voor je mentale gesteldheid is het een verademing (kunnen we je uit ervaring vertellen). Het werkt namelijk ook stress verlagend en daardoor zal je automatisch opmerken dat dat ook nog eens onwijs positief uitpakt voor jouw eigen gemoedstoestand. Dat laatste is trouwens ook erg fijn voor je omgeving en je gaat er ook nog eens beter van slapen.

Hoveel kcal verbrand je met wandelen?

Als je kijkt naar je energieverbruik, dan verbrand je bij wandelen natuurlijk ook calorieën. Dit hangt niet alleen van je snelheid af, maar ook van je eigen lichaamsgewicht. Ben je 70 kg en loop je met een snelheid van 5 kilometer per uur, dan verbrand je in een uur wandelen zo’n 282 kcal. Best netjes dus!

Het kost je niets en is uiterst toegankelijk

Wandelen kost je helemaal niets. Nou ja, misschien alleen een paar goede schoenen, maar meer heb je er niet voor nodig. Fijn toch? Natuurlijk kun je het wandelen zo duur maken als je zelf wil, maar in de basis kost het je vrijwel niets. Daarnaast is wandelen erg toegankelijk voor iederéén omdat je er geen dure sportuitrusting voor nodig hebt en het echt altijd en overal kan, alleen of samen.

Met wandelen zijn blessures verleden tijd

De kans op blessures tijdens het lopen zijn erg klein, mits je goede wandelschoenen hebt en een ‘normaal’ tempo aanhoudt. Het is immers een hele natuurlijke beweging, die je sowieso al dagelijks uitvoert en dat zijn die voeten van ons natuurlijk allang gewend.

Als je gaat wandelen moet je er natuurlijk altijd voor zorgen dat jouw veters goed gestrikt zijn. Wist jij trouwens al dat het extra vetergaatje in jouw sneaker een hele handig functie heeft?