Waarom zit er een extra vetergaatje in sneakers?

De meesten van ons gebruikten het gewoon om onze veters hoger te strikken of negeerden het compleet, maar de extra vetergaatjes hebben daadwerkelijk een handige functie. Ze zijn ontworpen om te helpen met verschillende striktechnieken.

Ja, er zijn technieken om je schoenen te strikken. Eén daarvan is de ‘heel lock’. Hoewel deze techniek al een hele tijd bestaat bij hardlopers en atletieksterren, wordt het niet zo vaak gebruikt bij ons ‘normale’ mensen of beginnende hardlopers. De heel lock wordt ook wel de runners loop, runners tie of lock lacing genoemd.

Dus wat doet het? Het zorgt voor een superstrakke afwerking en voorkomt dat je hiel wegglijdt tijdens het hardlopen of wandelen. En dat hebben we allemaal wel eens meegemaakt met een paar schoenen, hoe goed de pasvorm ook was. Het is oncomfortabel, het kan blaren veroorzaken en pijn doen. Maar nu je weet dat het te voorkomen is, lees je hier hoe je dat doet.

Hoe werkt de zogenaamde ‘heel lock’?

Begin met het strikken van je veters volgens de kriss kross methode of welke andere methode je ook gebruikt. Waar je nu normaal gesproken zou stoppen en een strikje zou maken, rijg je nu de veter van buiten naar binnen door dat extra vetergaatje, waardoor er een lus ontstaat. Herhaal dit bij de andere kant. Kruis je veters en steek ze in de lus aan de andere kant van de schoen. Neem bijvoorbeeld je linker veter en steek hem door de rechter lus. Trek de veter nu naar beneden strak en hierdoor ontstaat de lock! Dat is het, maak een strik zoals je normaal zou doen en je bent klaar.

Ben je nou meer een visuele leerling, dan hebben we deze handige video voor je:

 

Nieuwsgierig naar meer lifehacks voor je schoenen? Dan moet je eens kijken hoe je kreukels uit je leren schoenen kunt krijgen.