Waarom raak je snel verslaafd aan sigaretten?

We kennen allemaal wel die persoon die naar buiten wilt gaan om een sigaret op te steken, maar waarom? Als je er nou eenmaal aan begint is het super lastig om te stoppen met roken. Tijdens het roken krijgt je lichaam nicotine binnen. Dat geeft je een gevoel van ontspanning en plezier doordat er dopamine vrijkomt in je hersenen. Eenmaal wil je dat gevoel niet wegdenken.

Sommige mensen roken voor hun mentale afhankelijkheid. Zij roken dan om zich fijn te laten voelen en stress te verminderen. Daarnaast word je er iedere dag mee geconfronteerd en blijft roken voor veel mensen een slechte gewoonte.

Wanneer ben je precies een zware roker en hoe duur is roken?

Roken is niet gratis. Zo’n pakje sigaretten kost flink wat geld, gemiddeld namelijk 9 euro. Je bent een zware roker als je ongeveer 20 sigaretten per dag rookt. Dat is een heel pakje. De kettingrokers geven dus ongeveer 9 euro per dag uit aan sigaretten. De prijs van de pakjes sigaretten stegen flink met de jaren. Vanaf 1 april 2023 werden de pakjes sigaretten 9 euro en de prijzen lijken alleen maar te gaan stijgen. Zo verwachten we dat het op 1 april 2024 weer gaat stijgen met een 1 euro.

Stel je rookt nu dus één pakje sigaretten per dag, zou dat inhouden dat je per jaar 3.285 euro uitgeeft aan sigaretten. Dit is per maand ruim 273 euro dat je maandelijks ‘verdampt”.