Prijzen van (maat)pakken verschillen

Hoe duur is een pak? Om het eenvoudig te maken delen we het op in verschillende prijsklassen. Je hebt pakken van onder de honderd euro (ja echt), maar ook pakken van 20.000 euro. Met een pak kan je het dan ook zo gek maken als je zelf wil. Hieronder staan ongeveer de standaardprijzen vermeld, ook al kan dit per winkel en merk alsnog verschillen.

 

Budget

Tussen de 100 en 300 euro heb je al een aantal opties om een pak te scoren. Zo heb je op sommige websites waar voornamelijk ‘fast fashion’ verkocht wordt pakken van onder de 100 euro. Dit zijn vaak pakken met een ‘hip’ design, maar in werkelijkheid is de kwaliteit vaak dramatisch en zitten ze vaak ook nog eens oncomfortabel. Met dit budget kan je vaak beter een kwalitatief goed tweedehands pak scoren (lees hier later meer over).

Middenklasse

Een fatsoenlijk pak hoeft niet al te veel te kosten. Zo kan je voor tussen de 400 en 800 euro vaak al een prima pak scoren. Deze zijn dan in de meeste gevallen niet op maat gemaakt, en liggen kant-en-klaar in de winkel. Hier kunnen ook zeker een aantal parels tussen zitten. Zo heb je keuzes tussen stoffen als wol, katoen, linnen of canvas. Een kleine tip wanneer je een pak koopt binnen dit segment: kleinere zaken die gericht zijn op vakmanschap hebben vaak betere pakken binnen dit budget dan de grotere zaken. Grotere high-end zaken hebben vaak namelijk een stuk meer kosten te dekken (denk aan modeshows, adverteren etc.), waar jij aan meebetaald door aanschaf van je pak.

hoe duur is een pak

Hogere klasse

Vanaf 800 euro tot 2.000 euro ga je al meer richting het segment waarin je pakken op maat kan scoren. Afhankelijk van het land van productie, de kwaliteit van de stoffen en het merk kan je een pak binnen dit segment zo duur en exclusief krijgen als je maar wil. Deze pakken zijn vaak volledig op maat gemaakt (bespoke) en worden gemaakt van hoogwaardige stoffen zoals merinowol, kasjmier of zijde. De pasvorm en afwerking zijn van topkwaliteit. Wanneer je binnen dit segment zit, en je dit kan uitgeven kan je dan ook het beste voor een pak gaan van mooie stof, die helemaal op jouw maat gemaakt is.

Luxe pakken

Ondanks dat een pak van boven de 1.000 euro ook zeker als luxe gezien kan worden, zijn er vanaf 2.000 euro nog veel meer mogelijkheden voor een luxe pak. Hoe duur kan een pak zijn? De prijzen kunnen oplopen tot wel € 10.000 of zelfs meer. Deze pakken worden vaak gemaakt door beroemde ontwerpers en kleermakers, met gebruik van exclusieve stoffen en ongeëvenaarde aandacht voor detail. Bovendien liggen hier de opties om perfect rekening te houden met jouw lichaam en de meest kleine details. Dit is de keuze voor mensen die het allerbeste willen en bereid zijn daar een flinke duit voor neer te leggen.

Tweedehands

Wanneer je minder budget hebt, maar wel een pak wil scoren vanuit de hogere segmenten, dan is een tweedehandswinkel jouw beste vriend. In tweedehandswinkels kan je vaak pakken vinden die maar een paar keer gedragen zijn, en van hoge kwaliteit zijn. De prijs die je daar voor een fatsoenlijk pak betaalt, ligt aanzienlijk lager dan wanneer je hem nieuw aanschaft. Zo kan je toch voor een fatsoenlijke prijs er welvarend en uiterst verzorgd bijlopen.

Je kan je outfit nog verder opfleuren door voor een driedelig pak te gaan.  Advies nodig? Lees dan hoe en wanneer je een driedelig pak draagt.