Daten is niet makkelijk zonder zelfvertrouwen

Het gebrek aan zelfvertrouwen kan veel invloed hebben op ons gedrag. Sommige mensen denken bij zelfvertrouwen als hun innerlijke stem. Je weet wel, dat irritante stemmetje dat je vertelt of je goed genoeg bent om iets te doen of iets te bereiken. Maar het heeft veel meer te maken met hoe we onszelf waarderen en onze perceptie over wie we zijn en waartoe we in staat zijn.

Dus hoe beïnvloedt het een relatie? Nou, dat kan je je misschien wel voorstellen. Met de constante zelfspot, aanhankelijkheid en afhankelijkheid die dit soort mensen hebben is daten super lastig. Ja, moeilijker dan het al is. Hun partners voelen een immense druk om er constant voor hen te moeten zijn, wat er vaak toe leidt dat daten meer een baan wordt en dat gaat ten kosten van de relatie.

hoe daten met weinig zelfvertrouwen

Maar het hoeft niet altijd zo te gaan. Of je nu net begonnen bent met daten of je gewoon aan het voorbereiden bent voor wanneer je die speciale persoon ontmoet, hier zijn een aantal dingen die je kunt doen om te helpen met het daten als je weinig zelfvertrouwen hebt

Wees eerlijk en communiceer dat je te maken hebt met een laag gevoel van zelfvertrouwen

Goede communicatie is het allerbelangrijkste in een relatie. En het is veel meer dan alleen maar met ze praten. Aandacht geven, je punt duidelijk overbrengen, begrip tonen, hun perspectief valideren en op een constructieve manier tot elkaar doordringen.

Hoe kun je zonder dit te communiceren verwachten van je partner dat hij of zij weet wat je doormaakt? Hoe moet hij/zij reageren en wat diegene moet doen? Verbeter je communicatie, want niemand houdt van misverstanden en liefdesverdriet. Advies nodig? Daar zijn wij voor. Bekijk hoe je beter wordt in communiceren in een relatie.

Gebruik je partner niet als een kruk

Ja, je partner staat aan je zijde om je te helpen tijdens moeilijkheden. En er is niets mis met af en toe op je partner leunen voor steun. Maar: ze moeten nooit je enige bron van bevestiging, motivatie en waardering zijn. Aan het eind van de dag zijn ze, net als jij, mensen en hebben ze ook hun eigen emotionele bagage. Steun moet wederzijds zijn en niet slechts van één kant komen.

hoe daten als je onzeker bent

Leer van jezelf te houden

Luister niet naar dat negatieve stemmetje in je hoofd en vertel jezelf elke ochtend of avond in de spiegel hoe geweldig je bent. Vier elke prestatie die je levert, groot of klein. Wat je ook moet doen om meer vertrouwen in jezelf te krijgen, doe het.

Stop met focussen op wat andere mensen denken en geniet van het proces.

Heb je een hobby waar je echt van geniet, maar waar je niet zo goed in bent? Ben je teleurgesteld omdat het resultaat niet aan je verwachtingen voldoet? Zouden mensen daar de draak mee kunnen steken? Who cares. Denk er niet te lang over na en geniet gewoon van het moment. Als het je vreugde brengt, brengt het je vreugde, zo simpel is het.

Als je het gevoel hebt dat dit artikel je heeft geholpen ben je misschien ook geïnteresseerd in wat je kunt doen als je je eenzaam voelt in je relatie.