Das knopen in verschillende stijlen

Geen enkele man komt eronder uit… je das knopen. Of je nou dagelijks in een pak loopt of niet, iedereen draagt wel eens een das. Is het niet op een chique diner, dan zal het wel op een bruiloft zijn. Wij selecteerden een aantal toffe en stijlvolle technieken waarmee jij je das kan knopen.

Four in Hand

Deze knoop is geschikt voor bijna alle dassen en is goed te combineren met een pak of casual outfit. Het is een smalle asymmetrische knoop die elke dassendrager in de vingers zou moeten hebben.

Das knopen… the basics. De Four in Hand is de meestgebruikte manier om je das te knopen. De das hang je gekuist om je hals met het brede gedeelte over het achterbeen (het smalle gedeelte van de das). Leg het brede gedeelte achter het achterbeen naar links en vervolgens het brede gedeelte over het achterbeen naar rechts. Strek dit deel dan achter de kruising naar boven en steek dit gedeelte dan door de lus en trek hem zachtjes naar beneden. Hou het smalle gedeelte vast en schuif de knoop voorzichtig naar boven.

De enkele Windsnor

De enkele Windsnor is een elegante en symmetrische knoop die veelzijdig te dragen is. De knoop zit wat grootte betreft tussen de dubbele Windsnor en de four in Hand.

Je begint de knoop net zoals veel andere: hang de das gekruist om je hals met het brede gedeelte over het achterbeen. Leg het voorbeen (brede gedeelte) achter het smalle gedeelte naar links en leg het voorbeen naar boven. Steek het door het ontstane kruispunt en trek het voorbeen voorzichtig naar links beneden en sla deze vervolgens naar rechts over het smalle gedeelte. Trek het voorbeen opnieuw naar boven en steek hem door het kruispunt. Steek daarbij het puntje van de stropdas door de knoop en trek het voorbeen voorzichtig naar beneden. Hou het smalle gedeelte vast en schuif de knoop voorzichtig naar boven.

De dubbele Windsnor

De grote broer van de enkele Windsnor is een elegante, brede en symmetrische knoop die geschikt is voor zowel smalle als dassen met een normale breedte. De dubbele Windsnor komt het best tot zijn recht met een wide spread boord.

Hang de das gekruist om je hals met het brede gedeelte over het smalle gedeelte. Trek het brede gedeelte achter de kruising naar boven en trek het vervolgens naar beneden en naar links achter het smalle gedeelte langs. Leg het brede gedeelte naar rechts en trek opnieuw het brede gedeelte achter de kruising naar boven. Steek het puntje van de das door de knoop en trek deze voorzichtig naar beneden. Hou het achterbeen vast en schuif de knoop voorzichtig naar boven.

De Kelvin knoop

De Kelvin knoop is een uitbreiding van de eenvoudige knoop. De knoop is erg soepel en netjes. Qua grootte is het te vergelijken met die van de Four in Hand maar dan iets voller en hoekiger

Hang de das gekruist om je hals, met de binnenkant voor boven en zorg ervoor dat het smalle gedeelte over het brede gedeelte ligt. Sla het brede gedeelte vervolgens om het smalle gedeelte naar rechts en draai deze om het smalle gedeelte heen. Wanneer het brede gedeelte weer links hangt, sla je deze achter door naar boven. Steek het puntje van de das door de knoop en trek deze voorzichtig naar beneden. Hou het smalle gedeelte vast en schuif de knoop voorzichtig naar boven.

De Pratt knoop

De klassieke en symmetrische knoop is geschikt voor bijna alle soorten dassen. Draag je normaal de Four in Hand of de Windsor? Dan is dit een leuk alternatief om te proberen.

Je hangt de das, met de binnenkant naar boven, geruist om je hals, met het smalle gedeelte over het brede gedeelte. Leg vervolgens het brede gedeelte naar boven en steek hem door de ontstane kruising en trek hem voorzichtig naar beneden. Trek de knoop vast en leg dan het brede gedeelte van links naar rechts over knoop. Steek opnieuw het brede gedeelte door het kruispunt naar boven en steek dit stuk dan door de knoop. Hou het achterbeen vast en schuif de knoop voorzichtig naar boven.

Prins Albert knoop

De knoop is enigszins asymmetrisch en heeft net iets meer volume dan de Four in Hand knoop. Om het de slanke en gepolijste look te geven is het wel belangrijk dat je de knoop strak aantrekt.

De das hang je gekruist om je nek, met het voorbeen (brede gedeelte) over het achterbeen (smalle gedeelte). Deze haal je vervolgens links onderdoor en er weer overheen totdat het voorbeen weer links hangt. Sla dan het voorbeen over het achterbeen naar rechts en haal deze dan omhoog. Stop de punt van het voorbeen door de knoop heen en trek de knoop voorzichtig, maar strak aan.

Een das knopen ziet zo opeens vrij gemakkelijk uit, toch? Probeer alle stijlen uit en ga voor jouw favoriet.

Het dragen van een das kan je outfit maken of breken. Let er daarom altijd op dat het er niet stijfjes uitziet. Oftewel draag je das Sprezzatura-stijl. Hiermee zie je er gelikt uit zonder dat het lijkt alsof je er super veel moeite in hebt gestoken.