Het dragen van een das hoeft er zeker niet stijfjes te zijn. Met de juiste knoop en de juiste combinatie kun je een das rocken zonder dat het er stijfjes uit ziet. De Italianen hebben hier de perfecte naam aan gegeven: Sprezzatura. Sprezzatura betekent dat je er gelikt uitziet zonder dat het lijkt alsof je er te veel moeite in hebt gestoken. Omdat er ontelbare manieren zijn om je das te knopen, hebben we een aantal tips voor je geselecteerd waarmee Sprezzatura kinderspel wordt.

1. Rust

Het knopen van een das vereist enige concentratie. Zorg ervoor dat je dit niet gehaast doet en dat je er een moment van maakt. Vind je het moeilijk om een das te knopen? Doe dit dan bij voorkeur voor de spiegel. Zo zie je wat je doet  en kun je de lengte goed afstemmen. De lengte van je das hoort tot aan de knop van je broek te komen in geknoopte toestand. Hang de das om je nek en zorg ervoor dat het bredere gedeelte tot ongeveer tien centimeter onder je broeksknoop komt. Je kunt een beetje schuiven naar eigen inzicht.

das knopen

stropdas knopen

8cm Polka-Dot Silk And Wool-Blend Tie

Tom Ford €180 Shop nu
stropdas knopen

7.5cm Knitted Silk Tie

Tom Ford €172 Shop nu

2. De knoop

Als je de juiste lengte hebt gevonden, is het tijd om je das te knopen. Vouw het lange gedeelte voorlangs en breng hem via de achterkant, bovenlangs terug naar de voorkant. Wikkel nu het lange gedeelte linksom rond het korte gedeelte en haal hem achterlangs door de lus die het lange gedeelte heeft gecreëerd voor een enkele winsor . Trek hem naar eigen smaak strakker of minder strak. In het algemeen geldt: Hoe breder de nek en het postuur, hoe breder de knoop. Mocht je de knoop te smal vinden, dan kun je altijd nog voor een dubbele winsor gaan. Doe dit wel relaxed want voor echte Sprezzatura moet het geheel er niet geforceerd uitzien. Denk even aan wat anders als je de knoop aantrekt voor wat extra nonchalance.

das knopen MAN MAn das knopen MAN MAN das knopen MAN MAN
stropdas

6cm Two-Tone Knitted Silk And Cashmere-Blend Tie

Berlutti €160 Shop nu
stropdas

7cm Woven Silk Tie

LANVIN €105 Shop nu

3. De details

Je zou het in eerste instantie misschien niet denken, maar er zijn manieren om je das af te stylen. Ga je bijvoorbeeld naar een feestje, dan kun je er voor kiezen om het dunne gedeelte iets naar de zijkant te trekken, zodat deze zichtbaar wordt. Je creëert hiermee een speels effect waardoor je een stapje dichter bij Sprezzatura komt. Heb je een formele gelegenheid, dan is dit misschien minder voor de hand liggend.

knopen das

knopen das

8cm Polka-Dot Silk-Blend Jacquard Tie

Tom Ford €180 Shop nu
knopen das

Reversible Jacquard-Knit Wool Tie

Etro €130 Shop nu

4. De meest gemaakte fouten

Wil je Sprezzatura uitstralen, dan is het belangrijk dat je een aantal dingen niet doet. Zo is het belangrijk dat je das niet te smal is, je das niet van het verkeerde materiaal is gemaakt, dat je niet de verkeerde knoop kiest voor jouw postuur, dat je het lusje aan de achterkant van je das niet gebruikt en dat je niet kiest voor het verkeerde motief.

Houd het relaxed

Bij Sprezzatura is nonchalance het belangrijkste. Zorg dat je  look niet stijfjes wordt door de das die je draagt. Zorg dat het geheel er tegelijkertijd relaxed en afgkleed  uitziet. Met de tips van Mr. Porter gaat het zeker lukken.