Het geheim van de avocado zit in de pit

Een eerste belangrijke fout die mensen maken bij het gebruiken en bewaren van een avocado is het verwijderen van de pit. En dat terwijl het juist zo fijn is dat de pit van een avocado netjes aan één zijde van de vrucht blijft zitten als je hem doorsnijdt. Door de pit te laten zitten, zorg je ervoor dat het vruchtvlees minder snel bruin wordt omdat het in mindere mate wordt blootgesteld aan zuurstof.

Het laten zitten van de pit is dus stap één. Gebruik de andere helft van de avocado voor consumptie en bewaar de helft van de vrucht waar de pit nog in zit. Vervolgens kun je met twee handige huis-tuin-en-keuken-producten voorkomen dat de avocado verder ook lekker groen blijft.

Citroensap en olijfolie voorkomen het bruin worden van een avocado

Om ervoor te zorgen dat het vruchtvlees om de pit heen ook niet bruin wordt zijn er een aantal andere methodes voorhanden. Hiervoor bieden twee simpele producten uitkomst, die je waarschijnlijk gewoon in de kast hebt staan. Het gaat om citroensap en olijfolie. Smeer het vruchtvlees rondom de pit in met één van deze twee producten en de kans dat hij bruin wordt is nihil! Het is wel belangrijk dat je de avocado vervolgens op de juiste manier verpakt. Als je het vruchtvlees hebt ingesmeerd met citroensap, dan kun je het beste kiezen voor een luchtdicht bakje. Heb je hem ingesmeerd met olijfolie, volstaat vershoud- of aluminiumfolie. Bewaar hem vervolgens in de koelkast om ervoor te zorgen dat hij niet alsnog bruin wordt.

avocado pit erin laten zitten bruin

Een bruine avocado kun je ook op deze manier voorkomen

Als de avocado ondanks de voorzorgsmaatregelen nog steeds verkleurt, is er nog een laatste strohalm. Dit is misschien zelfs de meest simpele oplossing om het bruin worden van de avocado tegen te gaan, maar sommige mensen vinden het idee gewoon niet zo smakelijk. Leg je de avocado namelijk in een bakje met fijngesneden rode ui, zul je zien dat de vrucht nooit meer bruin wordt. De zwavel in de ui oxideert namelijk op het oppervlak, waardoor de avocado de kans niet krijgt om te verkleuren. Mocht je er dus zeker van willen zijn dat je je avocado niet bruin terugvindt is het eenvoudig: hak een rode ui fijn en leg deze op de bodem van een afgesloten doosje. Dat laatste is een erg belangrijk detail: als het bakje niet luchtdicht is afgesloten, werkt de truc niet. De avocado mag je wel met de pit naar boven in het bakje leggen.

Ben jij een echte liefhebber en koop jij regelmatig een netje van dit fruit. Lees dan ook hoe je een avocado kan invriezen.