Wat is ORS-poeder eigenlijk?

ORS staat voor ‘Oral Rehydration Solution’. Deze poeder is een combinatie van mineralen en glucose, oftewel druivensuiker. Normaal gesproken wordt deze poeder gebruikt bij mensen die last hebben van diarree, zodat je niet uitdroogt. Het poeder is dus bedoeld om dus de vochtbalans in het lichaam te herstellen. Er bestaan weinig bijwerkingen bij het nemen van ORS-poeder omdat de zouten en glucose ook in ons voedsel zit. Je kunt deze poeder gewoon in de supermarkt of bij de drogist krijgen.

 

Helpt ORS-poeder echt tegen een kater?

Bij het drinken van alcohol kun je uitgedroogd raken, daarom is het überhaupt al belangrijk om goed water te blijven drinken tussendoor of voor het slapen gaan. Dit is een tip die niemand moet vergeten! De klachten die je door uitdroging kunt krijgen zijn dorst, moeheid, hoofdpijn, duizeligheid en een droge mond.

neem nooit paracetamol tegen je kater

ORS-poeder zou dan een goede oplossing kunnen zijn om de uitdroging tegen te gaan en het helpt dus echt tegen een kater. Wij raden je aan om eens na het stappen (en voordat je gaat slapen) een zakje ORS-poeder op te lossen in water en het op te drinken. Je zal zonder twijfel een minder helse ochtend hebben.

Helaas is uitdroging niet het enige wat je kunt krijgen door alcohol. Als je lichaam namelijk alcohol afbreekt, ontstaat er een giftige stof in je lever. Hierdoor kun je weer last krijgen van andere klachten zoals zweten, hartkloppingen of misselijkheid en hier kan de ORS-poeder niets tegen doen. Daarnaast ontstaan er ook een soort ontstekingsreactie en een andere theorie zegt dat de kater deels een ontwenningseffect is. De hoeveelheid alcohol heeft in de hersenen geleid tot een verstoorde balans van regelmechanismen. Het herstel hiervan zorgt voor klachten van de kater.

ORS-poeder zal natuurlijk wel deels helpen, maar helaas niet tegen alles. Een middel vinden dat jouw hele kater laat verdwijnen bestaat helaas niet. Hoewel voorkomen beter is dan genezen, snappen we best dat je ooit te diep in het glaasje kijkt. Speciaal daarom hebben wij een goed katerontbijt voor je.