Wat voor ontbijt helpt je van je kater af?

De één heeft al een kater na een paar drankjes, de ander moet wel heel veel drinken voordat hij ergens last van krijgt. Hoe dan ook, wanneer je het niet voor elkaar hebt gekregen om een kater te voorkomen, zijn er altijd nog manieren om je sneller weer beter te voelen. Bijvoorbeeld door toch even een goed ontbijt te eten, zelfs als je hoofd daar niet naar staat. Neem er dan ook gelijk een glas water bij, want dat is nog altijd de beste oplossing tegen uitdroging.

 

Wij zetten hieronder op een rijtje wat je moet eten als ontbijt wanneer je last van een kater hebt:

1. Eieren

Gekookt, gebakken of gepocheerd. Een eitje is altijd lekker, maar wist je dat het ook kan helpen als je brak bent? Bij het verwerken van alcohol komt er een hele hoop schadelijke bijproducten vrij, zoals de stof aceetaldehyde. Eieren helpen bij het afbreken van die stof dankzij het aminozuur cysteïne, dat help bij de aanmaak van een antioxidant in je bloed.

2. Avocado

Als je alcohol drinkt, heb je de volgende ochtend veel minder vitamines en mineralen in je bloed door uitdroging. Avocado’s zijn onder andere rijk in vitamines A, D, E, en K, maar ook grote hoeveelheden kalium. Kalium helpt bij het reguleren van je hartslag, het brengen van voedingsstoffen naar je cellen en het opruimen van je bloed. Ook bananen bevatten een hele hoop kalium. Je kunt de avocado bijvoorbeeld op een stuk toast eten. De koolhydraten in het brood geven je dan ook gelijk snelle energie.

avocado-kater-ei

3. Spinazie

Als je van plan bent om als katerontbijt een gezonde smoothie te maken, kan het een idee zijn om er wat spinazie doorheen te doen. Spinazie bevat onder andere vitamine B9 en magnesium, nog twee stoffen waarvan de gehaltes in je bloed door de alcohol omlaag zijn gegaan. Ook vitamine C en zwavel zijn in spinazie te vinden, twee andere stoffen die helpen tegen een kater.

4. Gember

Gember is ideaal tegen misselijkheid. Hoewel het best sterk ruikt, is het juist heel goed voor je maag en onderzoek toonde aan dat het een van de natuurlijke producten is die helpt tegen een kater. Het makkelijkst is om met gedroogde of verse gember een kop thee te zetten, maar je kunt het ook bijvoorbeeld door een smoothie doen.

gember-thee-brak-ontbijt

5. Zalm

Waarschijnlijk is het niet je eerste keuze voor het ontbijt, maar zalm kan helpen om je kater te verminderen. Het is onder andere rijk in vitamine B6 and B12, waarvan je door het drinken van alcohol minder hebt. Daar komt bij dat zalm veel gezonde omega 3-vetzuren bevat die ontstekingsremmend werken. Daardoor voel je je uiteindelijk minder brak.

Er zijn nog een hele hoop andere etenswaren die goed kunnen helpen tegen een kater. Het beste is om zure en vette dingen te vermijden, want daardoor kan je maag nog meer van slag raken. Genoeg vocht binnenkrijgen is en blijft het belangrijkste, dus het kan handig zijn om nog andere dingen met een hoog watergehalte te eten, zoals watermeloen.