De verschillende fases van je slaap

Het moment dat jij lekker je bed in kruipt en je volledig tot rust komt, gaat je lichaam eigenlijk juist aan het werk. Als je gaat slapen zijn er vijf fases, die allen apart zo’n 90 tot 120 minuten duren. Deze fases hebben allemaal een eigen functie. Je leest ze hieronder:

 

Fase 1: de inslaapfase

Op dit moment ben je gewoon erg moe en vallen je ogen soms dicht. Je zweeft eigenlijk een beetje tussen waken en slapen. Je hersenactiviteit neemt op een rustige manier af. Deze fase duurt maar een paar minuten.

Fase 2: lichte slaap

Nu ben je aan het slapen, maar niet heel erg diep. Het is niet meer dat je van elk klein geluidje wakker wordt, maar als dat wel zo is heb je ook niet het gevoel dat je lekker hebt geslapen. Deze fase duurt vaak net iets minder als een uur.

Beste tijdstip om wakker te worden

Fase 3: overgangsfase naar de diepe slaap

In deze vijf minuten durende fase ben je je eigenlijk aan het voorbereiden. In deze fase wordt je ademhaling regelmatig, ontspannen je spieren en zakt je hartslag.

Fase 4: de diepe slaap

Deze fase is waar mensen soms helemaal verward van wakker worden. Je herinnert je vast wel een keer dat een vriend of familielid sliep, toen wakker werd en het leek alsof hij of zij gewoon niet meer jou en de ruimte herkende. Je krijgt in deze fase veel fysieke rust, maar als je dan wakker wordt ben je mentaal het allemaal even helemaal kwijt. De diep slaap duurt dan ook iets minder dan 20 minuten.

De laatste ‘fase’ de REM slaap

Nu ben je lekker in dromenlang. De REM slaap wordt vaak ook wel droomslaap genoemd. REM staat voor Rapid Eye Movement. Dit heet zo omdat je ogen voortdurend in beweging zijn. Je hartslag en ademhaling zijn heel onregelmatig, je spieren volledig ontspannen en je bloedruk stijgt. In deze droomslaap worden allerlei gegevens verwerkt en opgeslagen (in je lange termijngeheugen) en ben je ‘emotioneel’ aan het herstellen. Deze fase duurt ook ongeveer 20 minuten.

Beste tijdstip om wakker te worden

Tussen elke fase wordt je lichaam even wakker geschud, puur om even te checken of alles nog wel oké is. Heb je bijvoorbeeld een droge mond, of moet je naar de wc? Dan zit je net in een tussenfase. Gaat alles gewoon helemaal goed? Dan slaap je gewoon weer verder naar de volgende fase. Eenmaal aan het einde van de cyclus? Dan begint alles weer opnieuw. Alle fases worden gemiddeld zo’n vier á vijf keer per nacht herhaald.

Wat is het beste tijdstip om te gaan slapen en wakker te worden?

Na onderzoek is gebleken dat je gemiddeld per nacht het beste zeven uur kunt slapen. Ook is gebleken dat je het beste na je REM slaap wakker kan worden. Hierna ben je volledig uitgerust en start je je dag het beste. Heb je dus een 9 tot 5 baan? Dan is het beste tijdstip om naar bed te gaan om elf uur. Het beste tijdstip om wakker te worden is dan zes uur. Zo heb je dus je zeven uur slaap en maak je vier á vijf keer de slaapcyclus mee.

Wil jij je aan een goed slaapritme houden, maar heb je daar moeite mee? Lees dan ook over de manieren om sneller in slaap te vallen.