D elektrische fiets is het ideale vervoermiddel

De elektrische fiets is een ontzettend populair vervoermiddel. Volgens onderzoek van het RIVM gebruikt bijna één derde van de Nederlanders de elektrische fiets (2022). Naast dat hij voor ouderen een stuk praktischer is, is de e-bike ook bij jongeren ontzettend gewild. Je komt soepel, zonder je te veel in te spannen, ‘van A naar B’. De fiets heeft een maximale snelheid van 25 kilometer per uur. Daarnaast is de e-bike voor het milieu minder vervuilend dan een scooter, en hoef je er ook geen helm voor op te doen. Toch wordt er wel gesproken over een helmplicht voor de e-bike. Maar komt hij er ook daadwerkelijk?

 

Helmplicht voor de speed pedelecs (e-bike tot 45 km/h)

In Nederland wordt veel gesproken over een helmplicht voor de elektrische fiets. Bij de speed pedelecs die tot 45 kilometer per uur gaan, is de helm al wel verplicht. Logisch met zo’n snelheid. Ook bij de snorfiets, die dezelfde snelheid als de ‘normale’ elektrische fiets heeft, is de helm verplicht. Komt hij bij de ‘normale’ elektrische fiets dan ook?

Helmplicht elektrische fiets

Er zijn geen concrete plannen

Momenteel zijn er nog geen plannen voor een helmplicht voor de e-bike. De overheid is hierbij ook bang voor een averechts effect, namelijk dat hij minder populair wordt. Het zou namelijk zonde zijn als men vanwege de helmplicht de elektrische fiets links laat liggen, en hierdoor de auto of een scooter pakt. Deze zijn namelijk slechter voor het milieu, en vergen nog minder beweging van de mens. Dit zou dan ook minder goed zijn voor de gezondheid van Nederlanders.

Al met al zal het de komende tijd nog neerkomen op eigen verantwoordelijkheid. Wanneer je bang bent voor ongelukken heb je dus de mogelijkheid om een helm op te doen, maar verplicht is het nog niet.

Heb jij een elektrische fiets, en wil je die zo goed mogelijk houden? Check dan de belangrijke tips voor het onderhouden van je elektrische fiets.