Een afgeronde HBO-studie geeft geen garanties voor een hoog salaris

In Nederland verdienen afgestudeerde tandartsen na 10 jaar dienstverband over het algemeen het meeste geld, namelijk ruim 100.000 euro per jaar. Maar ook als afgestudeerde HBO-student kun je een flinke boterham verdienen: de studies tot maritiem officier en hydrograaf betalen zich later het beste uit.

Maar pas op: niet alle wegen leiden naar Rome. Sommige HBO-studies zijn beduidend minder aantrekkelijk om te volgen als het gaat om het te verdienen salaris. Vooral creatieve HBO-studies in de richting van kleinkunst scoren slecht, evenals een aantal studies die zich met name toeleggen op de omgang met kinderen. Hou je vast: dit zijn de HBO-studies met het laagste gemiddelde salaris.

Kunstopleidingen leveren later nauwelijks geld op

Je wil waarschijnlijk snel weten waar je aan toe bent, dus laten we het beestje maar gewoon bij de naam noemen. Wat betreft HBO-studies met het laagste gemiddelde salaris vinden we op de eerste plaats dansopleidingen, gevolgd door muziekopleidingen. Vervolgens vinden we in de lijst een reeks aan opleidingen die zich eveneens binnen het creatieve domein bevinden. Op de derde plek staat de opleiding Creatieve Therapie, waarbij je mensen met psychische klachten ondersteunt door de inzet van creatieve werkvormen. De vierde en vijfde plek worden in beslag genomen door de kunstacademies en de toneelopleidingen.

hbo studies banen laag salaris

Voor een hoog salaris moet je ook niet met kinderen gaan werken

De top 5 bestaat dus nagenoeg volledig uit creatieve en kunstzinnige studies. Andere HBO-studies die zich in de top 10 bevinden wijken hier vanaf: op de zesde plek vinden we bijvoorbeeld de opleiding tot logopedist. De studie Huidtherapie staat vervolgens op de zevende plaats, gevolgd door de opleiding Voeding en Diëtetiek. Als je later graag met kinderen wil werken, zul je ook rekening moeten houden met een niet al te hoog gemiddeld salaris: op de negende plek vinden we de opleiding tot leerkracht in het basisonderwijs, oftewel de Pabo. Bekijk ook hoeveel je verdient als leerkracht op een basisschool.

Ondanks het tekort aan leraren in het basisonderwijs lijkt het salaris van deze doelgroep daar nog niet op te anticiperen. Ook bij de studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening, ook wel SPH genoemd, wordt veel met kinderen gewerkt. Een hoog salaris hoef je echter niet te verwachten, aangezien deze studie met een tiende plaats de hekkensluiter van deze lijst vormt. Ben je benieuwd met welke studie je wél veel kunt gaan verdienen? Check dan onze lijst met HBO-banen die anno 2023 het hoogste salaris genereren.