Het lerarentekort is groot

Het lerarentekort is al jaren een groot probleem. De minister voor primair en voortgezet onderwijs zei dat het om een tekort gaat van 9.100 leerkrachten op 100.000 banen. Enorm veel dus. Hij ook heeft laten weten dat hij dit probleem wil aanpakken door een flinke hoeveelheid geld vrij te maken voor het onderwijs. Met 3.3 miljard euro wil hij het weer aantrekkelijk maken om in het onderwijs te werken. Een deel van dit bedrag is dan ook bedoeld om het salaris gelijk te trekken tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs leerkrachten.

Om een basisonderwijs leerkracht te worden moet je de opleiding, Leraar basisonderwijs (Pabo) doorlopen. De opleiding duurt 4 jaar lang en vereist bij het inschrijven een havo-, vwo- of mbo 4-diploma.

Wat is het startsalaris van een leerkracht op de basisschool?

Bij het beantwoorden van deze vraag moeten we kijken naar de salarisschaal Leraar Basisonderwijs (LB).  Wanneer jij net de Pabo hebt doorlopen en les gaat geven in het primair onderwijs, word je ingeschaald in ‘LB’. Er zijn twaalf treden in elk salarisschaal. Je begint als startende basisonderwijs leerkracht in de eerste trede. Je verdient dan een bruto bedrag van € 3.001 per maand. Hierbij wordt uitgegaan van een fulltime werkweek van 40 uur. Dit houdt in het het uurloon van een startend basisonderwijs leerkracht op een bedrag neerkomt van €18.76.

hoeveel verdienen leerkrachten

Inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkeringen en toeslagen die elke leraar krijgt is de totale beloning in deze trede een bruto bedrag van € 3.500 euro. Als je goed functioneert, dan stijgt het maandsalaris ieder jaar met één trede.

Voor mensen  die niet rechtstreeks van de pabo komen, maar vanuit een ander beroep of zich hebben laten omscholen tot leraar, geldt dat ze mogelijk in een andere schaal of hogere trede beginnen. Dit kunnen zogeheten zij-instromers volgens Rijksoverheid overleggen met hun werkgever. Hieronder vind je de treden en bijbehorende salarissen in de zogeheten Schaal LB.

schaal LB Leerkracht basisonderwijs salaris hoeveel verdienen leerkrachten 2023