Welke vorm van cardio is goed voor je?

Voordat we gaan kijken of fietsen of hardlopen beter is, laten we eerst eens kijken naar de voordelen van beide sporten. Hardlopen is de makkelijkste oefening omdat je er geen speciale apparatuur voor nodig hebt, behalve een paar goede loopschoenen. Al een paar minuten hardlopen per dag kan het risico op hart- en vaatziekten, kanker, hartaanvallen, beroertes en neurologische aandoeningen aanzienlijk verminderen. Andere dingen als een betere nachtrust en concentratie zijn ook bekende voordelen.

hardlopen of fietsen

En hoe zit het dan met fietsen? Fietsen heeft vergelijkbare gezondheidsvoordelen. Zo kan het net zoals hardlopen het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Medical News Today meldt ook dat fietsen helpt met het verlagen van je bloeddruk, het behouden van een gezond gewicht en je longgezondheid. En voor de mensen onder ons die vaak last hebben van hun gewrichten maar nog steeds fit willen blijven, is fietsen een geweldige optie. Fietsen is namelijk een low-impact oefening perfect voor je gewrichtspijn.

Is hardlopen of fietsen beter?

Nu denk je misschien bij jezelf: ‘ja heel leuk nu al deze informatie, maar wat is nu beter? Hardlopen of fietsen?’ Het antwoord op deze vraag hangt helemaal af van jezelf. Je fitnessniveau, doelen en lichamelijke gezondheid zijn van groot belang bij het maken van de keuze tussen hardlopen of sporten. Voor mensen die hun spieren willen opbouwen, is fietsen meer van toepassing. Deze oefening maakt veel gebruik van je bilspieren, quads en hamstrings, dus een toename in de omvang van je been ga je zeker zien. Wil jij de kans op blessures zo laag mogelijk houden, dan is fietsen ook een betere keuze. Hardlopen is een zeer belastende sport die tot veel blessures kan leiden.

Als hardlopen eerder tot blessures kan leiden, waarom zou je het dan doen? Hardlopen is beter voor je als je sterkere botten wil en een zwaardere longtraining. Ook is het de goedkopere optie. Zoals we al eerder hebben gezegd: je hebt alleen maar een paar goede schoenen nodig.

Aan een sport beginnen is altijd het makkelijkste, om het dan daarna ook nog vol te blijven houden is een ander verhaal. Ben jij nou ook zo’n persoon die moeite ermee heeft? Bekijk dan onze motivatie tips om het sporten vol te houden.