Wat is dit groene drankje precies?

Het groene drankje is water met chlorofyl. Chlorofyl is het stofje dat ervoor zorgt dat planten hun groene kleur geeft. Wanneer de zon schijnt vangt chlorofyl het zonlicht op en zet het om in energie voor de plantencellen. De structuur van chlorofyl kun je een beetje vergelijken met bloed bij mensen. Het enige verschil is dat bloed vol met ijzer zit en chlorofyl met magnesium. Al is het bij het drankje dat viral gaat op sociale media toch net iets anders. Aangezien het de vloeibare versie is van chlorofyl, noemen we dat chlorofylline. Chlorofylline zit dan ook niet vol met magnesium, maar met koper. De reden dat dit verschilt is omdat mensen koper makkelijker in hun lichaam opnemen dan magnesium.

@lenamaiah Reposting since everyone’s trying it! Please keep in mind that I’m not a dr & this is MY experience with chlorophyll🍀 #chlorophyll #chlorophyllwater ♬ heavy in my mind – Jurk

Wat doet het drankje voor jou en werkt het eigenlijk wel?

Chlorofylwater zou dus voor veel verschillende problemen moeten helpen. Wanneer je erge acne hebt zou je huid moeten verbeteren, het is een voedingsmiddel dat je helpt met afvallen, als je weinig energie hebt zou het je moeten oppeppen en door bepaalde stoffen zou het de kans op kanker moeten verminderen. Dit zijn natuurlijk er mooie stellingen over het drankje, maar is dat ook echt waar? Susan Schachter (voedingsdeskundige), denkt dat deze beweringen eigenlijk wel zouden kunnen kloppen. “Ik geloof echt dat dit drankje vol antioxidanten en ontstekingsremmers zou zitten, die beide geweldige dingen zijn om genoeg van te krijgen voor onze goede gezondheid.” Schachter denkt wel dat er meer onderzoeken naar het middel gedaan moeten worden. “Ik denk echt dat er meer onderzoek moet worden gedaan voordat we volledig op de claims kunnen vertrouwen.”

Hoe kun je dit supplement gebruiken?

Zoals bij elk medicijn of andere middelen, zit er natuurlijk wel een dosis op chlorofylline. Wat die dosis precies is, is lastig te zeggen. Dit verschilt per product. Kijk van te voren wel goed naar uit welke ingrediënten de chlorofylline bestaat. Je moet wel zeker weten dat je een kwaliteitsproduct hebt. Schachter vertelt dat het net als bij andere gezondheid-middelen, het zeker verstandig is om eerst met je huisarts erover te praten. Er zitten namelijk wel een paar ‘regels’ aan. Ben je bijvoorbeeld zwanger, heb je een leverziekte, kanker of zwak immuunsysteem? Dan is het niet verstandig om het drankje te gebruiken. Ook wanneer je zelf al medicijnen of andere supplementen gebruikt, is het niet verstandig. Ben dus erg voorzichtig!

Dit magische groene drankje gaat viral op TikTok, maar wat zegt een voedingsdeskundige erover?

Een andere manier

Aangezien chlorofyl dus eigenlijk van planten afkomt, kun je ook gewoon meer groene groenten eten. Hier zit namelijk ook chlorofyl in. Groenten waar veel chlorofyl inzit zijn: bladgroenten, peterselie, waterkers, sperziebonen en suikererwten. “Als je hier niet genoeg van kunt eten,” vertelt Schachter, “denk ik dat het prima is om dit ‘TikTok ​​drankje’ aan je dieet toe te voegen, rekening houdend met de hierboven genoemde voorzorgsmaatregelen.”