Krijg je grijze haren wanneer je stress ervaart?

Het is over het algemeen wel bekend dat stress niet veel goeds met je lichaam doet. Niet heel gek dat het idee de wereld in is gebracht dat stress het groeien van grijze haren bevordert. De American Psycholoical Association maakt duidelijk dat stress je niet alleen in een slecht humeur brengt, maar daadwerkelijk elk systeem van het lichaam kan beïnvloeden, van het zenuwstelsel tot het voortplantingssysteem. Chronische stress heeft veel nadelen als gevolg. Het kan leiden tot spierspanning, kortademigheid en een verhoogde bloeddruk. Maakt het je haar dan ook echt grijs? Een groep onderzoekers van het Columbia University Irving Medical Center kwam bij elkaar en stelde deze theorie op de proef.

 

De groep onderzoekers selecteerde haren van veertien vrijwilligers en bestudeerde hiervan niet alleen de kleur in de loop van tijd, maar ook de niveaus van eiwitten in het haar, evenals de stressniveaus van de vrijwilligers. Volgens Science Daily bleek uit de studie dat stress daadwerkelijk bijdroeg aan verlies van haarpigmentatie, waardoor je grijze haren krijgt. Maar dat is nog lang nite alles.

Wat zijn de overige nadelen van stress op het haar?

Een andere ontdekking als gevolg van het onderzoek was dat kleurveranderingen verband hielden met mitochondriale activiteiten. Mitochondriën ontvangen en verwerken signalen, zoals stress. Uit dit onderzoek bleek dat mensen die hun stressniveau verminderden, het pigmentatieniveau in hun haar daadwerkelijk vernieuwden. Toch attendeerden de onderzoekers erop dat vergrijzing niet altijd kan worden teruggedraaid. Mensen moeten op een bepaalde tijdsgrens zitten, wat betekent dat ze vrij jong moeten zijn. Het haar dat al tientallen jaren grijs is, krijgt niet zijn pigment terug.

Grijs haar is helemaal niet zo nadelig als je denkt. Er zijn genoeg manieren om je grijze haar op een stijlvolle manier te dragen, vraag dat maar aan George Clooney. Bekijk de gids om stijlvol grijs te worden.