Formule 1 kan je in 2022 kijken via Viaplay in plaats van Ziggo Sport

De komst van streamingdienst Viaplay in Nederland verdeelt de Formule 1-fans in 2022. Een nieuwe opzet voor de F1-uitzendingen, met deels bekende gezichten, neemt afstand van de huiskamersfeer die de F1-verslaggeving van Ziggo Sport zo typeerde. Viaplay wil een professionelere en volwassenere regie waarborgen na de succesvolle overname van de uitzendrechten.

Niet iedereen is blij met wat er geboden wordt in 2022

Tot heden zijn de kijkersreacties wisselvallig. De nieuwe stemmen van de koningsklasse – commentatoren Melroy Heemskerk en Nelson Valkenburg – dat is voor vele die-hard fans een aderlating in vergelijking met wat Olav Mol en Jack Plooij jarenlang brachten. Voor sommigen is het nieuwe duo juist een verademing. Lang niet iedereen is tevreden vooralsnog, zoals blijkt uit diverse klachten van fans op social media-kanalen. Ook de stabiliteit en daadwerkelijke bandbreedte van de Viaplay-app laat tot heden nog te wensen over. De app waarop de Formule 1-stream live te volgen is, zou regelmatig haperen, vastlopen of zelfs crashen.

Gratis formule 1 kijken online via livestreams 2022

Gratis Formule 1 kijken anno 2022 wordt steeds moeilijker door de toenemende focus om de raceklasse achter een betaalmuur aan te bieden. Wie bereid is om te betalen, kan bij Viaplay terecht. Wie Ziggo of KPN als internetprovider heeft, kan het eigen pakket uitbreiden met Viaplay en op een welkomstkorting rekenen. De maandelijkse prijs na deze introductiekorting is 14 euro per maand.

Als alternatief op Viaplay resteert nog F1 TV Pro. De eigen streamingdienst van de Formule 1 is zelfs iets goedkoper. Het Nederlandse commentaar ontbreekt nog echter. Pas later in 2022, richting juni, zal deze Formule 1-stream voorzien worden van Nederlands commentaar. Mogelijk zal dan Olav Mol terugkeren, maar dat is nog onduidelijk.

Het Engelse commentaar op F1 TV Pro is tijdens live Formule 1 kijken overigens top voor wie met de taal uit de voeten kan. En voor 7.99 euro per maand (of eenmalig 64.99 euro voor een heel jaar) is het een schappelijk voorstel voor de kijker van F1.

Goed om te weten: beide abonnementen worden automatisch verlengd, maar zijn maandelijks opzegbaar. Neem je gelijk één jaar F1TV Pro? Let op. Want dan kun je niet na een paar maanden het restant van je jaarabonnement terugvragen. Waar je bij F1 TV Pro vooral voor het live kijken van F1 betaalt, haal je met Viaplay veel meer in huis. De vraag is tot slot of je dan zit te wachten op het tweede, derde, of zelfs vierde streamingdienst abonnement.

Hierboven staan de relatief makkelijkste en doorgaans de betrouwbaarste manieren om Formule 1 (bijna) gratis te streamen online. Gouden tip: een Viaplay-account delen is mogelijk. Je deelt daarmee de kosten, maar kijkt maximaal met twee verbindingen tegelijk.

Wat zijn goede livestreams om F1 gratis online te kijken?

Het kost iets meer moeite en vraag soms om geduld: F1 gratis live streamen is mogelijk, maar wees voorbereid op veel reclames weg klikken en geregeld. Het commentaar zal in vele gevallen Engelstalig zijn. Hieronder vind je een aantal livestreams om gratis de races van Formule 1 in te kijken zonder Viaplay (seizoen 2022):

TotalSportek – link naar website
He’s Goal – link naar website (vaak Formule 1 met Nederlands commentaar)
CritchHD – link naar website

Met enige handigheid, resteert nog de optie om te kijken via een VPN. Je kunt dan bijvoorbeeld terecht in Luxemburg (Franstalige RTL-uitzendingen) of Oostenrijk (Duitstalige gratis F1-stream via ServusTV).