Een stem selecteren voor Google Assistent

Google liet onlangs door Kien onderzoek doen naar het gebruik van virtuele assistenten. Grofweg de helft van de 2.431 ondervraagde Nederlanders zegt regelmatig een virtuele assistent te gebruiken. Op nummer 1 van ‘meest gebruikte assistent’ staat Google Assistent, gevolgd voor Siri.

google assistent mannelijke stem

Ruim 45 procent van de Nederlanders vindt het prettig om de keuze te hebben tussen een mannelijke of een vrouwelijke stem voor de dagelijkse hulp. Nederlandse gebruikers vinden een vrouwenstem ‘vriendelijker’ klinken. Een mannenstem werd daarentegen vaak beschouwd als ‘duidelijker’.

Liever een mannenstem of een vrouwenstem?

En nu rest de belangrijke vraag: is er een voorkeur voor een bepaalde stem? Luisteren wij liever naar een ‘vriendelijke’ vrouw of naar een ‘duidelijke’ man?

Google stem

Als de mannelijke gebruikers van de virtuele assistenten mogen kiezen, dan is de vrouwelijke stem immens populair. Maar liefst 52 procent van de mannen zou voor een vrouwelijke stem kiezen, tegenover 31 procent van de vrouwen. Opvallend is het feit dat ongeveer de helft van de vrouwen (52%) geen voorkeur heeft voor een mannelijke of een vrouwelijke stem.

Ook werd de respondenten gevraagd de mannelijke en de vrouwelijke stem te vergelijken op geloofwaardigheid, vriendelijkheid, behulpzaamheid, hoe eenvoudig de stem te volgen is en hoe prettig de stem klinkt. De meeste respondenten gaven aan dat de voorgestelde eigenschappen even goed passen bij de mannelijke en de vrouwelijke stem.

De nieuwe mannenstem van Google Assistent

Voor degenen die Google Assistent voor het eerst gebruiken zal er willekeurig één van de twee stemmen gekozen worden. Vanaf vandaag kan je echter ten alle tijden een stem naar voorkeur selecteren in de Google Home-app of in de instellingen van Google Assistent. Ben je benieuwd hoe de nieuwe mannelijke stem van Google Assistent klinkt? Check dan het onderstaande geluidsfragment: