Het typerende van de Rolex Datejust

De Rolex Datejust is één van de meest toonaangevende uurwerken van het moderne tijdperk. Toen het in 1945 werd gelanceerd, was de Datejust het eerste zelfopwindende chronometer-polshorloge dat de datum in een venster op de wijzerplaat aangaf. Tegenwoordig bestaat het horloge in verschillende maten, van 28 millimeter tot 41 millimeter, in versies van roestvrij staal, tweekleurig goud en massief goud.

Afhankelijk van onder meer de start kost een Datejust je volgens WatchCharts je momenteel (11-2023) je tussen de € 11.000 en € 12.000. Voor veel mensen teveel geld, en dus grijpen ze terug op goedkope alternatieven, waar er een aantal hele goede van zijn. We zetten 10 goedkope alternatieven voor een Rolex Datejust voor je op een rij.

1. Seiko SNXS79

We trappen af met de Seiko SNXS79. Seiko staat naast haar vakmanschap bekend om haar waardige, betaalbare uurwerken. De Japanse horlogefabrikant legt zich, al dan niet onbewust, al jaren toe op het fabriceren van Rolex-achtige horloges. Zo heeft de SNXS79 erg veel weg van een Datejust. Door de diameter van 37 millimeter, inclusief lug-to-lug van 42 millimeter is dit het meest vergelijkbaar met sommige van de kleinere 36 millimeter Rolex-modellen. Een exemplaar bemachtigen kost je gemiddeld tussen de € 130 en € 250. Een stuk bescheidener dan een Datejust dus.

 

Seiko SNXS79
Seiko SNXS79

2. Tissot Gentleman

Veel horlogeverzamelaars beschouwen Tissot als het meest toegankelijke Zwitserse horlogemerk. Eén blik op hun uurwerken verklaart dat: de Tissot Gentleman ziet er ongelooflijk verfijnd en biedt veel visuele waarde voor een relatief klein prijskaartje. Bovendien geldt de Tissot Gentleman als prima alternatief voor een Rolex Datejust, met een gemiddelde prijs van tussen de € 400 en € 980. Veel geld, maar toch ook een stuk minder dan dat je voor een Datejust neerlegt.

 

Tissot Gentleman
Tissot Gentleman

3. BUREI Automatic

De BUREI Automatic wordt in de horlogewereld beschouwd als een directe afstammeling van de Datejust. Dit uurwerk van de Chinese fabrikant heeft een ring, kastvorm en wijzerplaatindeling die er in één oogopslag uitzien als een Rolex Datejust. Wat verder in het oog springt zijn de indrukwekkende specificaties, waaronder saffierglas en een volledig roestvrijstalen constructie. Dingen die bij een Datejust ook naadloos aanwezig zijn, alleen deze is met een gemiddelde prijs van zo’n € 170 wel iets goedkoper.

 

BUREI Automatic
BUREI Automatic

4. Casio MTP1302D-1A1

Casio staat naast de rekenmachines bekend om haar betrouwbare en bovenal betaalbare horloges. Dit is een van de goedkopere uurwerken in deze lijst, maar desondanks niet een minder goed alternatief. De Casio MTP1302D-1A1, een hele mond vol, heeft alsnog genoeg te bieden. Zo is er een gekartelde rand en heeft het een ingetogen wijzerplaat, knuppelmarkeringen en een datumvenster van drie uur. Al voor € 60 heb je er eentje in bezit.

Casio MTP1302D-1A1
Casio MTP1302D-1A1

5. Oriënt President

Orient is een dochteronderneming van Seiko en dus kun je wel raden vanuit welke gedachte zij opereren. De majestueuze naam ‘President’ is een duidelijk eerbetoon aan de Rolex ‘President’ Day-Date, maar gezien de visuele overeenkomsten hoort deze toch ook in de lijst van goedkope alternatieven voor een Rolex Datejust. De Oriënt President wordt door velen beschouwd als het beste en hoogste kwaliteit Rolex-hommagehorloge op de markt. De Japanse horlogefabrikant had dit horloge in 2015 had vernieuwd. Destijds hadden ze het glas hadden geüpgraded naar saffierglas en de jubileumband naar massieve schakels. Je betaalt er in verhouding dan ook wel wat voor, gemiddeld zo’n € 500 tot € 600.

Oriënt President
Oriënt President

6. Seiko SARB033

Nog een Seiko-uurwerk, maar zij hebben nou eenmaal patent op gelijkenissen met Rolex-uurwerken. Zo ook de SARB033, die overigens steeds moeilijker te verkijgen is, omdat Seiko vrij abrupt besloot de productie van dit uurwerk stop te zetten. Desondanks is de SARB033 met de roestvrijstalen kast, strakke zwarte wijzerplaat met knuppelmarkeringen en een datumvenster op drie uur een prima alternatief voor een Datejust, mits je er een kunt vinden. Richtprijs, mede door zijn exclusiviteit: € 1.200.

 

Seiko SARB033
Seiko SARB033

7. Mathey-Tissot Oyster Perpetual

Tissot zag je eerder al voorbijkomen, we behandelen dit keer een uurwerk van de dochteronderneming. Mathey Tissot is een afzonderlijke Zwitserse horlogemaker, opgericht in 1886. Zij leggen zich, al dan niet bewust, toe op het produceren van uurwerken die veel gelijkenissen hebben met een Rolex. Zo is de Oyster Perpetual een uitstekend alternatief voor een Datejust. Deze is met zijn vaste rand en dunne markeringen direct herkenbaar als een wannabe Rolex Datejust. De gemiddelde prijs? Zo’n € 160!

 

Mathey Tissot Oyster Perpetual
Mathey Tissot Oyster Perpetual

8. Bulova 96C127 Surveyor

Bulova is een Amerikaans horlogemerk waar je misschien niet zoveel van hoort. Toch is het daardoor niet minder geraffineerd. Wat te denken van de 96C127 Surveyor, een uurwerk van 39 millimeter die is voorzien van knuppelwijzers en markeringen, wat een zeldzame combinatie is. De grootste afwijkingen van de specificaties van de Datejust zijn het quartz uurwerk van de Surveyor, de gladde rand en de lage waterbestendigheid van slechts 30 meter. Je hebt een exemplaar al voor minder dan € 230.

Bulova 96C127 Surveyor
Bulova 96C127 Surveyor

9. Hamilton Jazzmaster Daydate

Wat heeft de Jazzmaster Daydate van Hamilton gemeen met de Datejust? Nou, beide horloges zijn voorzien van roestvrijstalen kasten, roestvrijstalen armbanden en automatische Zwitserse uurwerken. De behuizing van de Jazzmaster meet 40 millimeter, waarmee hij in de marge van moderne Datejusts valt. Het horloge heeft ook een waterbestendigheid van 50 meter en kost je minder dan € 600, wel afhankelijk van waar en in welke staat je hem koopt.

Hamilton Jazzmaster Daydate
Hamilton Jazzmaster Daydate

10. Pagani Design Datejust

We sluiten de lijst met 10 goedkope alternatieven voor de Rolex Datejust af met de Pagani Design Datejust. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft ook deze veel vergelijkingen met een Datejust van Rolex. Volgens kenners is de Pagani de hoogste kwaliteitsoptie van deze Chinese Rolex-klonen. Het beschikt onder meer over een betrouwbaar Seiko NH35A automatisch uurwerk, evenals een kroon om de waterbestendigheid van 100 meter te ondersteunen. Ze hebben er ook een kopie van de beroemde Rolex-glide-lock-sluiting in geperst, waardoor de gelijkenissen nog groter worden. En ook nog eens voor een stuk minder geld, namelijk zo’n € 80.

Pagani Design Datejust
Pagani Design Datejust

Ben je meer fan van een ander Rolex-horloge? Bekijk dan de goedkope alternatieven voor de Rolex Submariner,