Goedkoopste supermarkt voor A-merken

Het is lastig om supermarkten goed te vergelijken. Over het gehele aanbod bestaat geen goedkoopste supermarkt. Dit heeft te maken met hoe de A-merken en B-merken in verhouding tegenover elkaar staan. Hierom gaat het onderzoek alleen maar over de goedkoopste supermarkt voor A-merken. Hierbij heeft de Consumentenbond 13 supermarkten gebruikt. Er zijn zo’n 150 A-merken onderzocht, zoals Calvé en Iglo. Aanbiedingen in de supermarkt worden niet meegerekend.

Jumbo als goedkoopste supermarkt

Jumbo heeft in zestien procent van de winkels de laagste prijzen voor A-merken. Daar zijn ze gemiddeld 7% goedkoper. Hiermee zijn ze de goedkoopste supermarkt in A-merken. De online-shop Picnic heeft de tweede plek. Hier zijn de producten zo’n 6% goedkoper dan het gemiddelde. Wat wel belangrijk is om mee te nemen in de berekening, is dat dus niet alle Jumbo winkels het goedkoopst zijn. Vooral de Jumbo’s in drukbezette gebieden, waar dus veel concurrentie is, zijn het goedkoopst. Bij 44% van de Jumbo supermarkten zijn de A-merken zelfs duurder dan het gemiddelde. Alhoewel dit maar één procent scheelt, is het toch een aanzienlijk bedrag als je dit elke dag af moet rekenen.

goedkoopste supermarkt a-merken

De verhouding tussen de supermarkten

De goedkoopste supermarkten zijn: Jumbo(-7%), Picnic(-6%), Dirk(-4%), Hoogvliet(-4%) en Vomar(-4%). Het duurst ben je af bij de Spar, daar is het gemiddelde A-merk 13% duurder. Dit is een flinke uitsteker. De andere duurdere supermarkten zijn Jan Linders (+2%), Plus(+3%), Albert Heijn(+4%), Coop(+4%) en de Poiesz(+6%).

Aanbiedingen

Er zijn in dit onderzoek niet naar de aanbiedingen gekeken, maar dit betekent niet dat ze niet belangrijk zijn. Je bespaart hier al snel rond de 30% per boodschap mee. A-merken als Robijn en Dove hoef je eigenlijk nooit de volle mep te betalen. Deze producten zijn vaak in de aanbieding en zijn erg goed houdbaar, waardoor je het in bulk kan kopen wanneer het in de aanbieding is. Doordat dit vaak lang houdbare producten zijn, kun je hier gemakkelijk een voorraadje van houden.