Het onderzoek van de Consumentenbond

Eerst even een korte uitleg hoe de testresultaten zijn gemeten. Het onderzoek naar de goedkoopste supermarkt werd uitgevoerd door de Consumentenbond. De Consumentenbond onderscheidt drie type merken per supermarkt: de A-merken, de huismerken van de supermarkt zelf en de budgetmerken. Bij de laatste categorie hoort bijvoorbeeld AH Basic en Ok€ (Plus en Spar). Maar ook merken als Ruitjes Boter en Paco Koffie vallen in deze categorie. Voor het onderzoek deden verschillende onderzoekers van de Consumentenbond boodschappen. Ze kochten simpele, alledaagse artikelen waaronder frisdranken, koffie, melk en rijst. In dit geval allemaal van budgetmerken.

waar goedkoop boodschappen doen

Uitslag: de goedkoopste en de duurste supermarkt

Het is niet heel verrassend, maar de budgetproducten kwamen uit de test als een stuk goedkoper. De Consumentenbond rekende uit dat consumenten die consequent A-merken ontwijken en dus gaan voor budgetmerken, gemiddeld rond de 40 procent goedkoper uit zijn.

En dan nu de duurste en goedkoopste supermarkten. Albert Heijn zit precies op het gemiddelde: een index van 100. Van wie krijgt het daar gezelschap? Aldi en Lidl. De kortingssupermarkten zitten op exact hetzelfde prijsniveau.

De goedkoopste ketens zijn Dirk van den Broek (90), Hoogvliet (laag, 91), Vomar (91) en Dekamarkt (96). Aan het andere eind van het spectrum, de duurste winkels dus, vinden we o.a. Coop (106) en Spar (118).

Prijs/kwaliteit van supermarkten

Maar let op: er zit misschien soms wel een addertje onder het gras. De ‘laagste prijs’ geldt soms voor heel verschillende artikelen. De goedkoopste pindakaas van Lidl bevat bijvoorbeeld 85 procent pinda’s, terwijl de goedkoopste pindakaas van de Jumbo slechts aan 51 procent komt. Jumbo’s goedkoopste chocolade (reep van 100 gram) heeft ook geen officieel UTZ-keurmerk, in tegenstelling tot bij de concurrenten. Ook meldt de Consumentenbond dat er een verschil in duurzaamheid tussen de producten aanwezig is.

Aldi, Appie, allemaal een pot nat dus. De echte uitschieters zijn Dirk (de goedkoopste supermarkt) en de Spar (de duurste supermarkt) wanneer je kiest voor de budgetmerken. Nog meer geld in je portemonnaie houden? Check dan even deze tips die je vertellen hoe je geld op je boodschappen kunt besparen.