Verrassend goede films uit 2019

Als er een ding opviel in 2019 op het gebied van films, was het wel de inmiddels beroemde uitspraak van Martin Scorsese. Hij luidde de noodklok. In zijn belevenis waren de superheldenfilms de gewone films aan het verdringen. Dat is niet helemaal correct als we de filmfans mogen geloven. Onderstaande films zijn namelijk de meest gewaarde producties van 2019.

Joker

Natuurlijk mag je van een DC-film verwachten dat het een commercieel succes wordt. De budgetten zijn op zijn minst ruim te noemen en dus zo de aandacht die de film ten deel zou vallen zorgen voor veel succes. Toch was succes geen garantie. Sterker nog, Warner Bros had de nodige bedenkingen. Uiteindelijk bleek het een van de meest succesvolle films te worden met een wereldwijde omzet van meer dan 1 miljard dollar.

Crawl

Films over monsters zijn geen garantie voor positieve kritieken en maar al te vaak is dit het type film van dertien in een dozijn. Zaten we hier dus op te wachten? Nee eigenlijk niet, maar een sterke verhaallijn en een zeer gemotiveerde cast maakten van Crawl een doorslaand succes. Tarantino plaatst de films zelfs in zijn persoonlijke top drie over 2019.

Parasite

De kracht van een goede regisseur is zijn of haar onvoorspelbaarheid. Dat gegeven heeft Zuid-Koreaanse filmmaker Bong Joon-ho goed begrepen. Ondanks zijn voorgaande successen (Snowpearcer en Okja ) was het afwachten wat Parasite zou gaan doen. Opnieuw levert hij een geweldige productie af waarmee hij zijn vorige films weet te evenaren.

Rocketman

Na Bohemian Rhapsody was het de vraag of The Rocketman het succes kon evenaren. Uiteindelijk bleek het antwoord een volmondig ja. Rocketman is een bijzonder muzikaal biopic geworden, mede dankzij de inzet van topacteur Taron Egerton. Zelfs als je niet van Elton John houdt, is de film een complete verademing om te zien.

Ready or Not

Het horror genre is altijd een moeilijk gevalletje. In veel gevallen is het een combinatie van factoren die zorgen voor een succes en zelfs als alle ingrediënten aanwezig zijn, is het geen garantie. Dat ‘Ready or Not’ juist wel succesvol is geworden is dan ook niet eenvoudig te verklaren. Fans zullen het wijten aan de prestaties van Samara Weaving (The Babysitter), anderen wijzen op de komische ondertoon. Hoe dan ook, het succes was onverwacht, maar absoluut verdiend.

Ad Astra

Het verhaal van Ad Astra vertoont opvallende gelijkenissen met de lancering van een nieuw Apple product. Hoe dichter je bij de releasedatum komt, hoe meer details er worden vrijgegeven. Dat kan uiteraard een marketingtruc zijn, maar uiteindelijk is het succes niet afhankelijk van de presentatie, maar van de inhoud, Wat dat laatste betreft, is Ad Astra een absolute topfilm die niet in dit rijtje mag ontbreken. De titel heeft wellicht niet de ‘wow’ factor die je bij een grote film verwacht, maar de cast met onder andere Brad Pitt, Tommy Lee Jones en Donald Sutherland zorgt voor een indrukwekkende productie. Voor een sci-fi film is dat zeker een pluspunt.