Goedbetaalde banen waar (vaak) geen diploma voor nodig is

Tegenwoordig vragen de bestbetaalde banen vaak om de hoogste diploma’s en jaren werkervaring. Toch zijn er talloze voorbeelden van succesvolle mensen die school niet hebben afgemaakt. Hoewel je ervoor zou kunnen kiezen zonder diploma aan het werk te gaan, maakt het hebben van een papiertje het toch net iets gemakkelijker. Want wat kun je nou precies allemaal zonder diploma? Wij hebben de 10 haalbare banen zonder diploma voor je op een rijtje gezet, waar jij ook nog eens een mooi bedrag mee kan verdienen.

 

1. Belegger

Hoewel dit beroep dankzij de razend populaire film ‘The Wolf of Wall Street’ niet altijd met een goede reputatie aan het daglicht is gekomen, kun je als succesvol belegger ontzettend veel geld verdienen. Vergeet een diploma. Voor dit beroep heb je enkel een licentie nodig. Met kennis van zaken is belegger nog steeds een van de bestbetaalde banen ter wereld.

2. Luchtverkeersleider

Ook voor het zijn van een luchtverkeersleider is een papiertje op zak geen vereiste. Overigens bestaat er wel een opleiding voor deze baan. Hoewel je dus geen diploma op zak hoeft te hebben vergt het zijn van een luchtverkeersleider veel verantwoordelijkheden. Je moet onder druk kunnen presteren, snel kunnen schakelen, het overzicht goed kunnen bewaren en altijd scherp blijven. Vanwege de grote verantwoordelijkheid valt het zijn van een luchtverkeersleider zeker onder een van de bestbetaalde banen waar je geen diploma voor hoeft te hebben.

10 goedbetaalde banen waar (vaak) geen diploma voor nodig is

3. Mijnbouw

Misschien niet een hele voor de hand liggende baan, maar zeker eentje waar je een prima zakcentje aan over zou kunnen houden. Kies je voor een baan in de mijnbouw, dan moet je rekening houden met lange werkdagen, vaak in het buitenland, waardoor je lange periodes wegblijft van huis. Daarnaast vergt het veel inzet en energie. Ook voor een job in de mijnbouw hoef je geen diploma aan te kunnen tonen.

4. Uitvaartondernemer

Het zijn van een uitvaartondernemer is zeker niet voor iedereen weggelegd. Naast de complexiteit van het vak is het ook nog eens emotioneel ontzettend zwaar. Als uitvaartondernemer ben jij degene die ervoor zorgt dat nabestaanden op een mooie en gepaste manier afscheid kunnen nemen van een geliefde. Een dankbaar beroep is het dus zeker. Bij het zijn van een uitvaartondernemer kun je kennis voor het beroep niet alleen opdoen met een opleiding. Een interne opleiding komt daarom vaak voor.

5. Software programmeur

Ben jij een echte techneut? Dan zou software programmeur misschien wel iets voor jou kunnen zijn. Er is vaak vraag naar werknemers die deze baan zouden kunnen vervullen. Bij het zijn van een software programmeur gaat het allemaal om de ervaring en kennis, die je opdoet door de tijd heen. Ook voor deze job is een diploma van ondergeschikt belang.

6. Glazenwasser

Veel glasoppervlakte betekent, veel banen als glazenwasser. Het zijn van een glazenwasser is misschien niet de baan waar je het eerste aan zal denken, maar zeker een hele belangrijke. Bedrijven met grote kantoorpanden en veel glas, zijn altijd wel op zoek naar een glazenwasser. Daarnaast is licht belangrijk voor de energie en sfeer op de werkvloer. Daarnaast geven vieze ramen een onprofessionele uitstraling weer. Heb jij last van hoogtevrees? Dan raden we je aan een andere optie uit dit lijstje te kiezen. Wil jij goed verdienen zonder een diploma op zak te hebben? Dan is het zijn van een glazenwasser misschien wel iets voor jou.

7. Liftreparateur

Er is nog altijd veel vraag naar techneuten. Liften zijn onmisbaar in hoge kantoor- en flatgebouwen. En gaat er iets mis? Dan is er natuurlijk gelijk een reparateur nodig. Ook bij dit vaak gaat het voornamelijk om kennis van zaken. Een diploma op zak is daarom geen vereiste. Ben jij technisch aangelegd en klinkt een bovengemiddeld uurloon jou goed in de oren? Het zijn van een liftreparateur behoort absoluut tot het lijstje van beste betaalde banen zonder het te hoeven hebben van een diploma.

banen zonder diploma veel geld

8. Grondstof handelaar

Hoewel een diploma geen vereiste is, moet je als grondstof handelaar wel een vergunning op zak hebben. Bij het uitvoeren van deze job moet je expertise hebben in de financiële markt en aanleg hebben voor wiskunde. Beschik jij over de kennis en vaardigheden? Dan raden wij je deze baan, waar je een gemiddeld loon van €77.000 per jaar zou kunnen verdienen, zeker aan.

9. Werken op een offshore olieplatform

Ben jij een waaghals en hou je wel van doorpakken? Dan is het werken op een offshore olieplatform misschien wel wat voor jou. Deze job vereist doorzettingsvermogen en kracht. Het werk is gevaarlijk en ook nog eens ontzettend zwaar. Daarbij kunnen medewerkers shifts draaien van 12 uur en lange periodes weg zijn van huis.

10. Hr-manager

Uit onderzoek is gebleken dat werknemers met een diploma bij veel beroepen meer verdienen, maar dit blijkt niet altijd zo te zijn. Hr-manager is een van de bestbetaalde beroepen waar je geen diploma voor op zak hoeft te hebben. Het gemiddelde salaris ligt tussen de €34.000 en €56.000 per jaar. Ben jij dus helemaal klaar met studeren en wil je liever meteen aan de slag gaan? Dan zou je eventueel aan de slag kunnen gaan met dit beroep.

Ben jij al enige tijd op zoek naar een baan, maar vind je het lastig een keuze te maken? Lees dan ook over de meest populaire banen voor jonge vaders.