De Audi RSQ8-S is een primeur voor Giel de Winter

Voor wie niet vies is van een ‘subtiele’ upgrade die eigenlijk niet zo subtiel is: de aanpassingen die tuning-merk ABT toevoegt aan de RSQ8 zijn van een bovenklasse. De SUV krijgt daarmee niet alleen een sportievere look, maar ook een iets betere performance. Het is een waslijst aan updates waarmee het basismodel – voor een niet misselijke 42,900 euro welteverstaan – naar een unieker niveau getild wordt. En Giel de Winter is de eerste met een RSQ8-S in Nederland die daarvan mag genieten.

 

Wat het ABT pakket biedt met de gepimpte RSQ8-S

De upgrade van ABT brengt diverse veranderingen aan. In drie vlakken: cosmetisch, functioneel, evenals op vlak van performance. Wat daar vooral aan opvalt is de introductie van een carbon gloss aan de onderkant, rondom, de auto. Ook de achtervleugel ondergaat een carbon-metamorfose.

Nog toffer: de ABT-uitlaat die in het pakket zit, deze bestaat uit twee dubbele pijpen, ieder met een diameter van 102 millimeter.

Aan de binnenkant van de RSQ8-S is de stempel van de upgrade duidelijk zichtbaar. Zo krijgt het stuur, maar op de schakelpook een ABT-opdruk. De laatstgenoemde siert eveneens met een carbon gloss. Het logo is ook terug te vinden in de vloermatten, de deuren en de entreelichten onderaan.

ABT maakt de RSQ8 vooral completer als sportief model

In opzicht van prestaties zijn de veranderingen niet immens – al lijkt het erop dat vooral het rijcomfort en de wegligging hierbij gebaat is. Zo heeft de RSQ8-S een verstelbare sportvering gekregen. De banden, die worden vervangen door de ABT High Performance HR23-banden.

Je valt er niet steil van achterover, maar het ABT-pakket biedt uiteindelijk een totaalvermogen van 515 kW (700pk) bij 880 Nm.

Heeft Giel de Winter met de RSQ8-S een waardevolle upgrade in huis gehaald of vind je zijn Audi RS6-R ABT ‘1 of 125’ toch net wat gruwelijker?

Zie hieronder een foto uit zijn Instagram-story met de nieuwe Audi:

audi RSq8-S giel de winter auto instagram