Belangrijke factoren voor een prettige nachtrust

We willen natuurlijk allemaal uitgerust wakker worden en om dat te kunnen bereiken moeten een aantal factoren goed zitten. Denk bijvoorbeeld aan het aantal uur dat je slaapt, de juiste temperatuur in je slaapkamer maar ook je gemoedstoestand en activiteiten van de dag kunnen een rol spelen. Laten we even inzoomen op de temperatuur en het algemene comfort van het slapen.

Je kunt je vast voorstellen dat wij mensen een natuurlijke voorkeur hebben voor bepaalde temperaturen om lekker bij te kunnen slapen. Als het te koud of te warm is, kun je namelijk helemaal niet goed slapen. Slaaptherapeuten stellen dat de perfecte slaaptemperatuur over het algemeen een temperatuur is tussen de 15 en 20 graden Celsius. De één laat de verwarming aanstaan en de ander zet juist een raam open om de juiste temperatuur te krijgen. Maar in hoeverre is slapen met een open raam wel een goed idee?

slapen open raam

Is slapen met open raam wel of niet gezond?

Slapen met je raam open kan een verfrissende en rustgevende ervaring zijn. Slaapexperts zeggen dat frisse lucht wel degelijk zorgt voor een gezondere slaapomgeving. Daarnaast helpt het ook om vocht en schimmel te verminderen en verdrijft het eventuele ongewenste geuren. Ook geven de omgevingsgeluiden van buiten vaak een fijn gevoel van verbondenheid met de natuur geven.

Toch blijven mensen zeggen dat het niet gezond zou zijn om met open ramen te slapen. Zij stellen bijvoorbeeld dat slapen met een open raam kan leiden tot tocht, vooral tijdens koudere seizoenen. De blootstelling aan deze koude lucht kan ervoor zorgen dat sommige mensen het te koud krijgen, wat kan leiden tot ongemak, stijve spieren of zelfs verkoudheid. Ook kan het voor mensen met allergieën onprettig zijn om met een open raam te slapen omdat er dan pollen, stuifmeel en andere allergenen van buitenaf binnen kunnen komen. Dit kan de symptomen kan verergeren en hun slaapkwaliteit kan verminderen. Natuurlijk brengt slapen met een open raam meer geluiden van buitenaf de in de slaapkamer in, zoals verkeer, buren of andere omgevingsgeluiden. Dit kan ook de slaap weer verstoren.

Wat zeggen de slaapexperts?

De slaapexperts zeggen eigenlijk vooral dat je slaapkamer ventileren het beste is. De slaapkamer is vaak de slechtst geventileerde ruimte in huis. Het openhouden van een raam is dus wel slim om zo frisse lucht binnen te laten. Hoewel sommigen denken dat het CO2-gehalte moet worden verminderd door het raam ’s nachts open te houden, is dit in werkelijkheid niet nodig. Het is met name ventilatie dat belangrijk is om vocht en schimmel te voorkomen, wat kan ontstaan door nachtelijk zweten. Het voorkomt ook ophoping van ongezonde stoffen in de lucht, zoals virussen en vluchtige organische stoffen afkomstig van nieuwe materialen en producten.

Als je wil slapen met een open raam, kun je deze het beste op een kiertje zetten. Wanneer het openen van het raam niet mogelijk is vanwege lawaai of veiligheidsredenen, is het luchten van de kamer voor het slapengaan of erna ook een prima alternatief. Zo kun je ervoor zorgen dat je slaapomgeving fris en gezond blijft, waardoor je elke ochtend uitgerust en energiek ontwaakt.

open raam

Lees ook: Verdien je dit bedrag per maand? Dan ben je het gelukkist volgens experts.