Voor ieder persoon is een gezond gewicht anders. Lengte, gewicht en geslacht spelen een cruciale rol in het bepalen of iemand een gezond gewicht heeft (volgens BMI). Veel mensen vergeten alleen dat bouw en de manier van sporten ook invloed hebben op hoe gezond iemand is.
Iemand die veel sport, zal meer spier hebben dan iemand die niet sport. Spier telt alleen ook mee in het gewicht. Als we dan uitgaan van het BMI, zal die onterecht hoger zijn. Diegene heeft dan niet automatisch overgewicht of zelfs obesitas. Wanneer iemand heel laag vetpercentage heeft, zal de BMI ook waarschijnlijk zeggen dat diegene ondergewicht heeft. De BMI is een algemene indicatie om een startpunt te creëren, maar het zegt niet alles.
Heb ik een gezond gewicht?
Om de vraag “Heb ik een gezond gewicht?” te beantwoorden, is BMI wel een goede eerste basis om te beginnen. Ondanks dat het BMI soms misleidend kan zijn. Deze basis kan namelijk zinvol zijn, wanneer je een fitnessschema of eetschema opstelt. Als je BMI tussen de 18.5 en 24 zit, dan ben jij op een gezond gewicht. De truc is dan om het vast te houden en wat vet om te zetten in spieren voor jouw summer body.
Wanneer heb je overgewicht?
Als je BMI tussen de 25 en 29.9 zit, dan heb je geen gezond gewicht meer maar overgewicht. Er is geen man overboord. Met simpele wijzigingen in je leven kan je dit weer naar beneden schroeven. Het drinken van water in plaats van frisdrank kan al een groot verschil maken. Daarnaast kan je een extra dag sporten inplannen en je ongezonde tussendoortjes eens laten liggen.
Wanneer heb je ondergewicht?
Volgens de BMI heb je ondergewicht wanneer je BMI onder de 18.5 ligt. Een goede oplossing is meer te gaan sporten. Maar doe dan niet alleen maar cardio. Hier bouw je geen spieren mee op. Maar het aller belangrijkste is je eetpatroon veranderen. Wanneer je BMI te laag is, kan je ook je eetpatroon aanpassen. Pinda’s en avocado’s zijn gezonde toevoegingen met veel calorieën om kilo’s aan te komen en weer op een goed gewicht te komen.
Hoe moet je de BMI berekenen?
BMI staat voor Body Mass Index. Online zijn er verschillende calculators te vinden waarmee jij je BMI kan uitrekenen. Het enige wat je nodig hebt is je gewicht, geslacht, leeftijd en lengte. Wil je het nou graag zelf berekenen? Dat kan natuurlijk ook. Je deelt je gewicht in kilo’s door je lengte in meters in het kwadraat. Je bent bijvoorbeeld 1,75 meter lang en 70 kilo, dan is je BMI: 70 / (1,75 x 1,75) = 22,9. Je hebt volgens de BMI een gezond gewicht.
Wanneer heb je obesitas?
Als je BMI boven de 30 uitkomt, dan heb je obesitas. Het is dan verstandig om langs de dokter te gaan en een fitness en dieet coach te nemen. Voor een langere periode obesitas hebben, kan vreselijke gevolgen hebben voor je lichaam.