Door kleine aanpassingen in je gewoontes, zul je veel verschil merken.

1 Zeg elke dag ‘dank je wel’

Door het continue checken en het vergelijken van het leven van anderen via Facebook en Instagram, creëren we een gevoel van onvrede over ons eigen leven. En dit helpt niets om dichter bij onze doelen te komen. Het zal je houding tegenover het leven veranderen wanneer je iedere dag dank je wel zegt. Het oefenen van dankbaarheid helpt je hersenen om te denken aan positieve dingen. Als je van jezelf vindt dat je hier nog veel verbetering in kan brengen, schrijf dan iedere ochtend 3 dingen op waar je op dat moment dankbaar voor bent. Dit kunnen de simpelste dingen zijn.

gewoonte-dankbaar-manman

2 Geloof dat je alles kunt bereiken

Je leven wordt niet vanzelf beter, dit heb je zelf in de hand. Wanneer je gelooft dat positief denken je kan helpen om je gelukkiger te voelen, dan zal dit ook werken. Begin met het geloven in jezelf. Wanneer jij gelooft in wat je doet, of het nu goed uitpakt of niet, zal dit bijdragen aan je gevoel van geluk. Wanneer er iets is in je manier van denken dat je minder goed vindt, verander dit dan. Ja, het kan echt zo simpel zijn.

3 Maak van geluk een gewoonte in plaats van een doel

Stel het niet als doel om gelukkig te worden, maar voeg (kleine) elementen van geluk toe aan je dagelijkse leven. Lees er bijvoorbeeld over. Door te lezen over geluk en hoe je dit kunt bereiken, word je er telkens aan herinnerd en besef je dat het niet moeilijk hoeft te zijn.

4 Doe iedere dag iets kleins waar je blij van wordt

Denk iedere dag aan jezelf en aan waar jij nu echt vrolijk van wordt. Houd je van muziek? Ga op de bank zitten met een wijntje en geniet van de muziek. Houd je van actief zijn? Neem de hond mee naar buiten en maak een grote wandeling. Ook al heb je de hele dag hard gewerkt, het is belangrijk om iedere dag wat tijd in te plannen voor de dingen die jij leuk vindt om te doen.

gewoonte-positief-manman

5 Vervang ‘ik kan dit niet’ door ‘waarom niet?’

Denk niet gelijk dat je iets niet kunt. Ga eerst na waarom je dit denkt. Waarom zou je het niet kunnen? Als iets echt onmogelijk is of buiten jou kwaliteiten dan kom je daar op deze manier achter. En wanneer je de vraag ‘waarom niet?’ niet kunt beantwoorden, ga er dan met de volle 100% voor en haal het beste uit jezelf.

6 Verspil je tijd niet met de perfecte levens op Social Media

Hij is in Azië, een ander in Amerika, een ander heeft promotie gekregen, je komt alles tegen op je tijdlijn. Allemaal dingen die jij niet hebt. Ga jouw leven niet vergelijken met dat van anderen, dit heeft geen zin. Misschien ga jij volgende maand wel op vakantie, maar omdat je vriend dit jaar al drie keer op vakantie is geweest verpest dat jouw geluksmoment en dit is nergens voor nodig.

7 Iedereen maakt fouten

Sta met een positieve houding tegenover je fouten. Kijk terug naar de fouten die je hebt gemaakt en besef dat je hier alleen maar van kunt leren. Blijf niet vastzitten in het idee dat je op sommige vlakken hebt gefaald of niet hebt bereikt wat je wilde bereiken. Reflecteer op je fouten en ga door. Door niet zo streng te zijn op jezelf, geef je jezelf meer ruimte en zal het minder erg zijn als iets niet precies gaat zoals jij het voor ogen had.