Weinig slapen vergroot de kans op ziektes

Wanneer je minder slaapt dan zeven uur kan dit ernstige gevolgen hebben. De kans dat je darmkanker, borstkanker, type 2 diabetes of alzheimer krijgt is een stuk hoger. Bij al deze ziektes zijn er verschillende redenen waarom er meer kans op deze gezondheid “issues’, als je weinig slaapt. Maar laten we het er nu maar over één hebben: Alzheimer. Voor het krijgen van alzheimer heb je erg veel beta-amyloïde eiwitten nodig. Deze nemen alleen maar toe wanneer je wakker bent. Het moment dat je slaapt worden namelijk afvalstoffen uit je hersenen verwijderd. Slaap je dus niet, of te weinig? Dan gebeurt dat dus ook niet.

 

Minder ‘zin’ in de slaapkamer

Te weinig slaap heeft effect op je testosteron. In de tijd dat je slaapt wordt je testosteron-gehalte namelijk verhoogt. Dit gebeurt pas in de laatste fase van het slapen. Slaap je dus weinig of word je de hele tijd wakker? Dan is er kans dat er nauwelijks tot geen testosteron wordt aangemaakt. En dit terwijl testosteron de belangrijkste stof is die zorgt voor het vergroten van jouw ‘zin’. Ook kan weinig slapen bij mannen (en vrouwen) zorgen voor wat ‘problemen’ daarbeneden.

Geen focus is ook een gevolg van te weinig slaap

Bij de gevolgen van weinig slaap, zit natuurlijk ook het stukje concentratie. Dit is waarschijnlijk de meest logische reden als je denkt aan te weinig slapen. Als je moe bent zit je vaak een beetje in je eigen wereldje en let je totaal niet meer op wat er rondom je heen gebeurt. Je concentratie is ver te zoeken, dus werk wordt bijvoorbeeld een stuk lastiger dan normaal. Naast mentaal moe zijn, kun je natuurlijk ook fysiek moe zijn. Was je toevallig van plan om naar de sportschool te gaan? Er is een mogelijkheid dat je er juist wat energie door krijgt, maar je merkt wel dat alles een stuk lastiger gaat dan normaal. Misschien is het dus verstandig om een paar gewichten minder te heffen.

Kans op gewichtstoename door weinig slaap

Een van de andere gevolgen van weinig slaap is gewichtstoename. Hoe minder je slaapt, hoe meer je je eetlustopwekkende hormoon ghreline aanmaakt. Je krijgt dus meer zin in eten, en ook zeker niet gezond eten. Je wil het liefst iets met veel vetten en koolhydraten. Het is bewezen dat je meer kans op overgewicht hebt als je minder dan zes uur per nacht slaapt.

Te weinig slapen heeft dus veel invloed op je lichaam en gezondheid. Echter kan het ook zo zijn dat jij moe bent na een goede nachtrust. Hoe kan dat? Lees waarom je moe bent wanneer je genoeg geslapen hebt.