1. Alcoholvergiftiging

Af en toe een drankje kan helemaal geen kwaad. Net als met ongeveer alle soorten eten en drinken gaat het pas een probleem worden als je het overmatig doet. Dat is natuurlijk met het drinken van alcohol ook het geval. Soms kan het voorkomen dat je tijdens een feestje of uitgaan in een korte tijd aardig wat alcohol binnen krijgt, dit wordt ook wel een alcoholvergiftiging genoemd. Je kunt je voorstellen dat dit een aardige aanslag is op je lichaam, vooral op de organen die vervolgens met de alcohol aan de slag moeten. Bij jongeren kan dit al met een promillage van 1.7 (tussen de 3 – 7 glazen afhankelijk van geslacht en aanleg). Voor (ervaren) volwassenen ligt het promillage hoger. Je kunt hierdoor bewusteloos of zelf in coma raken.

 

2. Gedragsproblemen

Alcohol heeft een verdovend effect dat goed te merken is aan verschillende soorten gedragingen. Het verdovende effect komt voort uit een vertraagde communicatie tussen de neuronen in je hersenen. Dit is vooral te merken in het gebied dat het sociale functioneren, doelgericht handelen, zelfcontrole en ‘logisch nadenken’ reguleert. Dit verdovende effect kan als gevolg hebben dat je gedragsproblemen krijgt omdat je jezelf simpelweg niet goed in bedwang kan houden. Denk aan agressieproblemen, geen ‘rem’ hebben of mensen lastigvallen. Als je je brein langdurig blootstelt aan teveel alcohol kan je brein dus langdurige schade oplopen.

waarom alcohol slecht voor gezondheid

3. Hoge bloeddruk

Te veel alcohol drinken heeft ook grote gevolgen op lange termijn. Zo is het bijvoorbeeld ook ontzettend slecht voor je bloeddruk. Als je een hoge bloeddruk hebt, heeft je hart moeite met het rondpompen van genoeg bloed door je lichaam. Dit kan verschillende redenen hebben, maar alcohol draagt zeker bij aan het risico op hart- en vaatziekten. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je bloedvaten stijver worden, waardoor het hart harder moet pompen om bloed rond te krijgen. Als je al aanleg hebt voor een hoge bloeddruk – of als er stressvolle dingen spelen in je leven – kan deze combinatie slecht voor je zijn.

4. Immuunsysteem kan achteruitgaan

Je weerstand is ontzettend belangrijk. Het zorgt ervoor dat je lichaam beschermt wordt tegen alle (verkeerde) bacteriën of virussen van buitenaf. Je lichaam werkt onderling met allerlei organen samen om je weerstand op peil te houden. Alcohol heeft hier dan weer een slechte invloed op. Zo tast alcohol bijvoorbeeld je darmbacteriën aan. Deze zijn ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle bruikbare stoffen uit eten en drinken binnenkrijgt. Als deze beschadigd raken kun je dus een groot probleem hebben. Daarnaast zorgt alcohol voor wat ze noemen oxidatieve stress. Slechte invloeden als alcohol zorgen voor teveel radicalen die in de verkeerde plekken zorgen voor schade aan cellen en weefsels. Door je alcohol te beperken kun je dus slechte gevolgen tegengaan.

5. Mentale gezondheid kan eronder gaan lijden

Juist omdat alcohol een verdovend en ontspannend effect heeft, kan het gevaarlijk zijn als je al problemen hebt met je mentale gezondheid. Het is een middel dat ook gebruikt wordt om aan de realiteit te ontsnappen en bevorderd juist gevoelens van angst, concentratieproblemen en depressieve klachten. Eerst zullen deze gevoelens misschien onderdrukt lijken, maar zodra dit begint op te spelen wil je het verdovende gevoel weer terug. Hierdoor bouw je een afhankelijkheidsrelatie op met de alcohol.

6. Je sociale kring wordt beïnvloed

Als je veel onder invloed bent kun je dus ook vervelend gedrag vertonen. Dit kan een groot nadeel vormen voor de mensen om je heen. Je hebt uiteindelijk alleen nog maar oog voor alcohol en niet de mensen om je heen. Familie, vrienden en andere omstanders kunnen zich dan zorgen gaan maken of er zelfs voor kiezen om afstand te doen als de situatie te gek wordt of uit de hand loopt. Dit is ontzettend zonde en al tegen te gaan door het aantal alcoholische drankjes in de week terug te dwingen.

alcohol slecht voor gezondheid

7. Alcoholverslaving

De afhankelijkheidsrelaties met alcohol wordt ook wel een alcoholverslaving genoemd. Vaak wordt alcohol dan niet meer genuttigd omdat het een lekker drankje is, maar juist omdat de behoefte naar het gevoel toeneemt. Voor je gevoel heb je uiteindelijk alcohol nodig om de dag door te komen. Als je een alcoholverslaving hebt ben je vaak gedurende de dag onder invloed, met alle gevolgen van dien.

8. Kans op ernstige ziektes neemt toe

Alcohol is en blijft een giftige stof voor je lichaam. De weg die de alcohol door je lichaam aflegt zorgt dan ook voor kwetsbare plekken. Zo neemt door de kans op ernstige ziektes en verschillende soorten kanker toe door overmatig alcoholgebruik. Het zijn dan ook plekken als mond- en keelholte, strottenhoofd, slokdarm, maag, lever en darmkanker die veel voorkomen en een verband lijken te hebben met alcohol gebruik. Het is ook daarom belangrijk om met mate te drinken om al deze slechte gevolgen van alcohol voor te zijn.

Lees ook: De 8 grote voordelen van het minderen van alcohol.