Gespierder worden door te zwemmen

Zware gewichten tillen en trekken aan die lat pull down in de sportschool zijn voor de hand liggend. Dit is echter wel belastend voor je gewrichten. Dit geldt ook voor hardlopen. Zwemmen is hiervoor een perfecte oplossing en is écht goed voor je. En onderschat het niet, het is echt zwaarder dan je denkt.

Om spieren te kweken in de sportschool heb je weerstand nodig. Die weerstand is dat ijzer waar je aan loopt te trekken. In je spieren ontstaan kleine scheurtjes en die scheurtjes worden weer gemaakt. Dit concept van ‘scheuren en maken’ zorgt ervoor dat je spieren groter worden. Water heeft een veel hogere dichtheid, wat betekent dat de weerstand veel groter is dan wanneer je op land bent. Ideaal voor het opbouwen van spieren.

 

Welke spieren train je met zwemmen?

We kennen allemaal de schoolslag. Voor de landdieren onder ons, is dit de makkelijkste manier van zwemmen. Maar het is tevens erg nuttig om je spiergroepen mee te trainen. Het bewegen van je benen pakt je bilspieren en je hamstrings aan, waar de armbewegingen je armen en schouders traint.

Vrije- en rugslag hebben veel gemeen bij het trainen van spiergroepen. Bij de één moet je alleen elke keer onder water, en bij de ander lig je op je rug naar het plafond van het zwembad te staren. Je mag zelf kiezen wat je fijner vindt. In je lagere regionen worden hier vooral je voetspieren en je heupen getraind. Verder maken je armen een strekkende beweging, wat bevorderlijk is voor je gehele bovenlichaam, buik en rug. Met rugslag worden je hamstrings ook nog meegenomen. Deze zwemtechniek zorgt voor meer gebruik van spieren in de torso dan schoolslag. Met schoolslag worden de armen alleen meer meegepakt.

gespierder worden zwemmen

De meest intensieve vorm van zwemmen is toch wel de vlinderslag. Hier worden je armen, schouders, buik, rug en billen helemaal mee gesloopt. Dit is wel een lastigere zwemtechniek en niet weggelegd voor iedereen.

Conditie opbouwen met zwemmen

Met zwemmen train je voornamelijk je schouders, buik, billen en rug. Dat klinkt als een complete work-out. Maar vergeet niet dat je met zwemmen ook je conditie aanzienlijk verbetert. Jouw ademhaling wordt een stuk beter als je elke dag zou zwemmen. Ben je al een gevorderde zwemmer? Dan kan je het voor jezelf lastiger maken door een kickboard te gebruiken om je lagere regionen meer te trainen en daarop te focussen. Zwemvinnen kunnen hier ook erg mee helpen. Wil je je bovenlichaam trainen? Dan is een pull buoy een oplossing voor jou.