Wat is een plantaardig dieet?
Een plantaardig dieet is vergelijkbaar met veganisme. Je eet namelijk geen dierlijke producten, dus geen vlees en ook niets wat door een dier geproduceerd wordt. Zuivel, eieren en vis mogen allemaal de deur uit. Het verschil is dat je (soms) niet de principes van een veganist erop nahoudt. Het kan dus zijn dat je minder streng bent en soms toch iets dierlijks eet of verder niet stopt met het gebruiken van dierlijke producten zoals leer.
De twee meest voorkomende redenen om een plantaardig dieet te volgen zijn ethische redenen – oftewel dierenwelzijn – en gezondheidsredenen. Vlees en zuivel hebben namelijk zo hun nadelen. Ze zorgen onder andere voor een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte. En onderzoek heeft uitgewezen dat het niet uitmaakt of je je eiwitten uit een plantaardige of dierlijke bron haalt.
Wat zijn de nadelen van een plantaardig dieet?
De reden dat je misschien toch van een plantaardig dieet afziet, is misschien dat je bang bent niet genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Dat is terecht, want bij een plantaardig dieet krijg je soms net niet alle aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, binnen. Vooral het aminozuur leucine, dat juist heel belangrijk is bij de spieropbouw. Ook kan het dat je creatine tekort komt, een stof die zorgt voor een grotere hoeveelheden energie voor je spieren. Ook kan het lastig zijn om genoeg eiwitten binnen te krijgen.
Hoe kan je gespierd worden met een plantaardig dieet?
Het is dus wel mogelijk om gespierd te worden met een plantaardig dieet, maar daar moet je wel wat voor doen. Deze vier dingen zijn belangrijk om rekeningen mee te houden wanneer je je doelen wilt behalen.
1. Kijk goed welke producten veel eiwitten bevatten
Het is belangrijk om voeding met veel eiwitten binnen te krijgen als je gespierd wilt worden. Voorbeelden van eiwitrijke producten zijn onder andere bonen en peulvruchten, noten en zaden, quinoa, haver en andere granen en soja. Natuurlijk zijn groente en fruit ook een belangrijk onderdeel van je voedingspatroon, ook wanneer deze geen hoog eiwitgehalte hebben.
2. Wees niet bang voor supplementen
Supplementen zijn een redder in nood. Maak bijvoorbeeld eiwitshakes op plantaardige basis en overweeg om extra creatine te nemen, of BCAA’s voor de aminozuren die je anders mist. Ook supplementen met vitamine B12 en D en mineralen als ijzer en calcium zijn een goede optie.
3. Plan je maaltijden
Om te zorgen dat je genoeg binnenkrijgt van alle voedingsstoffen die je nodig hebt kan het een goed idee zijn om je maaltijden van tevoren te plannen. Zo weet je zeker dat je je eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen krijgt. Zorg ook voor voldoende variatie, dan heb je meer kans om genoeg verschillende aminozuren binnen te krijgen.
4. Ga sporten
Dat plantaardige dieet gaat er niet zomaar voor zorgen dat jij super gespierd wordt. Zorg er dus voor dat je je work-outs blijft doen en jezelf blijft pushen.