Welke supplementen heb je nodig?

Wie de wereld van supplementen betreedt, wil nog wel eens overweldigd raken door het aanbod, want wat is nu nodig en wat vooral niet? Om hier een beter beeld in te krijgen bespreken we de vier supplementen die niet mogen ontbreken in jouw dagelijkse dosis.

 

Multivitaminen

Voor ons is een sterke, goed gedoseerde en uitgebalanceerde multivitaminen de absolute basis. Waarom? Omdat door bodemuitputting, het manipuleren van zaden en het oogsten van onrijp fruit vanwege de bewaartijd, het aantal micronutriënten is afgenomen (dus een lagere voedingswaarde). Daarmee is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) die per vitamine en mineraal wordt geadviseerd al lang niet meer alleen uit groente en fruit te halen. In een multivitaminen is aandacht voor de optimale samenwerking van voedingsstoffen en combo’s die een fijne ‘chemie’ hebben met elkaar. Zo bevat een goede multi altijd een vitamine-B-complex, dat o.a. lekker samenwerkt in het onttrekken van energie uit voeding (bijvoorbeeld energie voor je immuunsysteem) en de geijkte vitamines C, A, D, E en K.

Magnesium

In een goede multi voorzie je jouw lichaam ook meteen in een breed spectrum aan mineralen. Een hiervan is zeker de moeite waard om even op in te zoomen. Magnesium is zo’n beetje de koning onder de mineralen omdat het een rol speelt in meer dan 300 biochemische processen in jouw lichaam. Zo is het onder andere nodig voor de vorming van bot, spieren en tanden en speelt het een rol in de overdracht van zenuwprikkels. Met name degene die vaak in de sportschool rondhangen, of op een andere manier veel van hun lichaam vragen (denk aan fanatiekelingen als marathonlopers of topsporters), kunnen een extra portie van dit mineraal gebruiken. Zo voorkom je spierkrampen, vermoeidheid en misselijkheid, want magnesium verlies je bijvoorbeeld sneller door een flinke zweetsessie. Een algemene onderhoudsdosering ligt tussen de 200 mg en 400 mg per dag en kan zelfs nog hoger liggen als je veel stress hebt of dus fanatiek sport. Besloten om een supplement te slikken? Kies voor een goed opneembare (organische) vorm van magnesium zoals magnesiumcitraat, magnesiummalaat, magnesiumpicolinaat, magnesiumtauraat of magnesiumbisglycinaat.

vitamine c

Vitamine D

Op geen enkele vitamine is afgelopen periode zo’n run ontstaan als op vitamine D. Vitamine C werd zo van z’n troon gestoten, na een Spaanse studie die meende dat het risico op een heftiger ziekteverloop bij een Covid-19 besmetting hoger zou zijn bij mensen met een vitamine D-tekort. Het is al jaren bekend dat vitamine D belangrijk is voor botten en spieren, maar nog belangrijker, met vitamine D ondersteun je ook je weerstand. In ons koude kikkerland met een minimaal aantal zonuren is een tekort snel opgelopen. Zoals we inmiddels wel weten maakt je lichaam zelf vitamine D aan onder invloed van zonlicht. De ‘Referentie Inname (RI)’ voor vitamine D ligt op 10 microgram per dag. Heb je daarnaast een donkere huidskleur, ben je een man van boven de 70, of zit je gewoon vastgeplakt aan je bureau (lees: je komt niet dagelijks buiten tussen 11:00 en 15:00) dan is het advies om extra vitamine D te slikken. Een veilige bovengrens is bijvoorbeeld een supplement van 75 microgram per dag.

Omega 3 vetten

Last but not least: Omega 3. De bekende gezonde vetten onder andere afkomstig uit onze vrienden van de zee (of niet want algen bieden een prima veganistisch alternatief voor Omega 3 vetten), spelen een belangrijke rol in onze gezondheid. Omega 3 vetten zijn een groep van meervoudig onverzadigde vetzuren die bestaan uit ALA, EPA en DHA. ALA is als enige essentieel. Dat betekent dat je lichaam het niet zelf aanmaakt en je dit Omega 3 vet dus uit je (plantaardige) voeding moet halen. ALA kan door je lichaam worden omgezet naar DHA en EPA. De omzetting van ALA naar DHA en EPA in je lichaam loopt helaas niet altijd gesmeerd. Zonde, want het zijn belangrijke voedingsstoffen voor je gezondheid. Omega 3 vetten zijn goed voor je gezichtsvermogen en hersenfunctie, het hart, de instandhouding van een normale bloeddruk en een normaal vetgehalte in het bloed, ofwel het welbekende gezonde cholesterolgehalte.

Moet je nu als een malle supplementen gaan slikken? Nee. Je weet zelf best waar jij wat extra’s van kan gebruiken. Lichamelijk gezond zijn is een samenspel van allerlei factoren, waaronder dus het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen, slaap en bewegen. Maar het kan nooit kwaad om jouw leefstijl onder de loep te nemen om te kijken waar de aandachtspunten liggen. Heb je echt serieuze klachten of wensen op het gebied van supplementen, laat je dan bijvoorbeeld eens adviseren door een orthomoleculair therapeut of bespreek het met je huisarts.