Wat is de gemiddelde studieschuld in 2022?

Als je gaat studeren, is de kans nu eenmaal groot dat je schulden krijgt. Zo was de gemiddelde studieschuld begin 2022 15,9 duizend euro. Zo’n 700 euro meer dan het voorgaande jaar. De reden dat er zoveel schulden zijn, komt grotendeels door het nieuwe leenstelsel uit 2015. Sindsdien zijn de schulden gestegen met 3,5 duizend euro. De mediane studieschuld is 9,2 duizend euro. Een stuk lager dan het gemiddelde. Dit houdt dus in dat de helft van de studenten meer schulden hebben en de andere helft minder dan dat bedrag.

Steeds meer studenten hebben schulden

Nu we weten hoe hoog de gemiddelde de studieschuld is, is het misschien ook wel handig om te weten over hoeveel mensen het verdeeld is. Volgens het CBS hadden 1,6 miljoen mensen een studieschuld begin 2022. Vergeleken met vorig jaar is dat niet echt veranderd. Ook is goed te zien dat jongeren tot 20 jaar gemiddeld 2,4 duizend euro in het rood staan. Maar doordat deze groep vaak nog studeert bouwen ze de schuld alleen maar op.

Studieschuld 2022

De groep met de grootste schulden zijn de mensen tussen de 25 en 30. Zij zijn grotendeels al klaar met studeren en beginnen met het terugbetalen. Gemiddeld staat deze groep 20,3 duizend euro in het rood. Als laatste staat de groep van mensen vanaf 30 jaar en ouder zo’n 18,1 duizend euro in het rood. Ook is er te zien dat mannen gemiddeld meer schulden hebben dan vrouwen. Misschien toch een biertje minder drinken tijdens die avonden met je vriendin?

Wat is de totale studieschuld in 2022?

In totaal hadden de huidige en oud-studenten begin 2022 maar liefst 25,7 miljard euro schuld. Elk jaar loopt dit bedrag op. Vorig jaar was het namelijk al 1,3 miljard euro minder. Sinds het leenstelsel is het nog sneller gestegen en zelfs verdubbeld. Als de studenten een van de studies hebben gedaan met een hoog startsalaris, dan zijn de schulden zo weg. Zo niet, dan wordt het even sparen. Momenteel is de overheid bezig om de basisbeurs terug te brengen en het leenstelsel af te schaffen. Het is nog maar de vraag wat daar van terechtkomt.