Welke wo studies hebben hoge gemiddelde startsalarissen?

De belangrijkste factor is niet alleen of je mbo, hbo of wo hebt gestudeerd, er is meer. In sommige gevallen heeft je studierichting veel meer invloed. In 2019 heeft het CBS hier onderzoek naar gedaan. Mocht je nog een studieswitch willen maken of van plan zijn om in de (online) banken te duiken en je hebt ambitie om de Forbes 500 te halen, verdiep je dan even in de wo studies met het hoogste gemiddelde startsalaris.

Er zijn natuurlijk altijd die onverwachte beroepen die een enorm lekker zakcentje verdienen, maar over het algemeen kan je het startsalaris voor je aan je carrière begint wel redelijk incalculeren. We hebben een overzicht gemaakt dat verdeeld is over vier verschillende studierichtingen, van hoogste inkomen naar laagste. De cijfers zijn gebaseerd op wat een wo’er gemiddeld verdient 15 maanden nadat diegene is afgestudeerd.

 1. Medische studies: € 3.125

  Hieronder vallen alle medische beroepen. En hoewel deze studies vaak het langst duren, verdien je er (zodra je afstudeert) ook het meeste mee in verhouding tot andere studierichtingen.

  startsalaris WO

 2. Bèta studies: € 2.800

  Bèta studies zijn studies die vallen onder natuurkunde, biologie, scheikunde, wiskunde en informatica. Deze zijn wel echt een “vak apart” en niet voor iedereen weggelegd, maar mocht je een echte science nerd zijn zet dan die laboratoriumbril op en gaan.

 3. Gamma studies: € 2.700

  Dit zijn alle studies gericht op psychologie, sociologie en economie. Als je niet te lang wil studeren, maar na je studie je bankrekening wel direct goed wil vullen en bijvoorbeeld zou willen sparen voor een huis, dan zijn gamma studies een slimme optie.

 4. Alfa studies: € 2.300

  Dit zijn studies die vallen onder geschiedenis, taalkunde, letterkunde, kunst en cultuur. Je verdient er misschien niet direct zoveel mee als een medische studie, maar je werktijden zullen over het algemeen wel iets”regulierder” zijn dan wanneer je bijvoorbeeld in een ziekenhuis werkt, en daar valt ook wat voor te zeggen.

Dat waren de wo studies met het hoogste gemiddelde startsalaris. Er zijn niet hele grote verschillen te herkennen tussen alle vier de studierichtingen, toch zit er wel zichtbaar verschil tussen of je je hebt gespecialiseerd in een medisch beroep of dat je voor de klas staat. Maar uiteindelijk gaat het er natuurlijk vooral om dat je leuk vindt wat je doet en moet je je studierichting niet (alleen) laten afhangen van het salaris.

startsalaris WO

Waar de ene het niet erg vindt om zich te pletter te werken, geeft een ander de voorkeur aan zo min mogelijk uitvoeren. En als dat betekent dat je het allerliefst vanuit je luie stoel met een app geld wil verdienen, doe dat dan ook gewoon lekker! Het leven is te kort om je geld te verdienen met iets waar je niet blij van wordt.