Het salaris als je werkt bij de NS

Als je werkt bij de NS, begin je met een startsalaris. Dit komt omdat je steeds verder door kan groeien als je werkt bij de NS. Wanneer je met de opleiding voor werken bij de NS begint, word je gelijk in dienst genomen en krijg je ook gelijk het startsalaris. De opleiding die je volgt hoef jij zelf ook niet te betalen.

Het startsalaris van de NS is maximaal €2.719,80 bruto per maand. Dit geldt wel alleen als je 36 uur in de week werkt. In een aantal jaren kan dit bedrag steeds meer worden wegens de doorgoeimogelijkheden. Werk je namelijk uiteindelijk als conducteur? Dan kan jouw salaris verhoogd worden naar €3.506,-. Werk je uiteindelijk als machinist? Dan kan je het salaris van €3.790,- per maand bruto binnenkrijgen.

Je krijgt een vergoeding voor onregelmatigheid

Als je bij de NS werkt, heb je natuurlijk verschillende shifts. Naast dat er vroeg in de ochtend gewerkt moet worden, kan het ook zijn dat je tot heel laat in de avond moet werken. Het werk dat je doet kan dus heel erg onregelmatig zijn. In tegenstelling tot andere banen, krijg je daar bij de NS een compensatie voor. Tijdens de opleiding is de compensatie zo’n €300,- in de maand. Heb jij je opleiding afgerond en werk je als conducteur of machinist? Dan kan deze vergoeding wel oplopen van €500,- tot €800,- extra in de maand. Dat is dus wel een lekker extraatje. De vergoeding wordt niet alleen in geld gecompenseerd. Ook kan je gecompenseerd worden tot wel vijf extra vrije werkdag in een jaar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Werken bij NS (@werkenbijns)

De verfijnde arbeidsovereenkomsten bij de NS

Naast dit heerlijke salaris, zijn er bij de NS ook een heleboel lekkere arbeidsovereenkomsten. Een aantal hiervan hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

  • Je krijgt 3% eindejaarsuitkering, 8% vakantietoeslag en een uitstekende pensioenregeling.
  • Gratis reizen in de 2e klas. Je gezin reist ook gratis in de 2e klas tijdens de daluren.
  • 1e klas reizen tegen een extra kleine eigen bijdrage en met korting voor gezinsleden.
  • Korting op Europese treinreizen zodra je 1 jaar bij NS werkt.
  • Bij een 36-urige werkweek werk je de ene week 40 uur en de andere week 32 uur. Dit betekent dat je elke 2 weken een extra vrije dag hebt.
  • Parttime werken (24 of 32 uur) kan in overleg.

Benieuwd naar salarissen van andere beroepen? Bekijk dan het gemiddelde salaris van een vrachtwagenchauffeur.